Saldie tomāti ziemai pēc omītes receptes. Sālījums mūsu ģimenē tiek izdzerts litriem

Domājams, ka Eiropā pirmo reizi cilvēki sāka marinēt dārzeņus aptuveni 16.gadsimta vidū. Grāmatās, kas saglabājušās no tiem laikiem, ir aprakstīti vairāku dārzeņu marinēšanas noteikumi.

Tomāti sākotnēji bija “priviliģēti dārzeņi” – tos galdā cēla tikai dižciltīgi ļaudis, bet vēlāk tie izplatījās un kļuva pieejamāki arī vienkāršajiem cilvēkiem. Lai varētu saglabāt sulīgus tomātus arī ziemas sezonai, mūsu senči sāka tos marinēt.

Pastāstīsim tev pavisam vienkāršu veidu, kā marinēt tomātus.

Sastāvdaļas marinētiem tomātiem:

– 2 tējkarotes sāls;
– 3 ēdamkarotes cukura;
– 1 ēdamkarote 9% etiķa;
– 1 mārrutku sakne;
– 1 pušķītis diļļu;
– 3 melno piparu graudiņi;
– 2 lauru lapas;
– 3 daiviņas ķiploku;
– 3 sinepju sēklas;
– ķiršu lapas;
– jāņogu lapas;
– ½ bulgāru pipara (paprikas);
– 1 kilograms tomātu.

Marinētu tomātu pagatavošana:

Tomātus nomazgājam, sakārtojam pēc izmēra. Noteikti izmetam tomātus, kas ir bojāti.

Sterilizētās burkās ieliekam iepriekš sagrieztas mārrutku saknes šķēles, ķiploka daiviņas, ķiršu un jāņogu lapas. Burkās pievienojam arī lauru lapas, melnos graudu piparus, sinepju sēklas un gabaliņos sagrieztu papriku.

Tomātus rūpīgi saliekam burkās, pārlejam ar verdošu ūdeni. Tiklīdz ūdens padzisis, izlejam to no burkām. Litra katliņā uzvārām jaunu ūdens porciju, ieberam tajā cukuru un sāli, izšķīdinām.

Pēc uzvārīšanās katliņā ielejam etiķi, šķidrumu iepildām burkās, pēc 10 minūtēm aizvākojam. Burkas ar vākiem uz leju apsedzam ar dvieli un atstājam uz diennakti.

Iegūstam saldus un sulīgus marinētus tomātus. Šo recepti ir vērts izmēģināt, ja tev un taviem ģiemenes locekļiem iet pie dūšas saldens dzeramais sālījums.

Ja tev noderēja šī informācija, laipni lūgts padalīties tajā ar draugiem!

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment