Mizot vai nemizot? Ko gudras saimnieces dara ar šampinjoniem pirms cepšanas

Šampinjoniem ir neitrāla garša un tie labi sader ar dažādiem ēdieniem. Un turklāt barojošas un smaržīgas sēnes kalpo kā papildu olbaltumvielu avots. Tāpēc veģetārās virtuves cienītāji un tie, kas gavē, noteikti šīs sēnes iekļauj savā uzturā regulāri. Bet, kā tas parasti notiek, visvairāk jautājumu rada vispazīstamākie produkti. Viens no šiem kulinārijas strīdiem ir par to, vai sēnes vajadzētu mizot.

Ūdens procedūras

Attiecības ar ūdeni šampinjoniem, atklāti sakot, ir neskaidras. No vienas puses, veikalā pirktās sēnes tomēr labāk nomazgāt. Galu galā substrāts, uz kura tās tiek audzētas, ne tikai satur nitrātus, bet ir arī jautājums par tīrību.

No otras puses, šampinjoni mēdz uzreiz uzsūkt ūdeni. Tāpēc tie ir jāmazgā ļoti rūpīgi. Pretējā gadījumā proteīna produkts ātri kļūst ūdeņains un, pats galvenais, zaudē savu brīnišķīgo garšu.

Rezumējot, ja sēnes ir mazas vai audzētas savā siltumnīcā, tās nav jāmazgā. Tā vietā varat vienkārši noslaucīt ar mitru papīra dvieli. Citos gadījumos šampinjonus vajadzētu mazgāt zem tekoša ūdens ne ilgāk kā 5 sekundes. Pēc tam nekavējoties novietojiet uz papīra dvieļa, lai noņemtu lieko mitrumu.

Nazis vai salvetes?

Teiksim uzreiz – šampinjonus nevajag tīrīt ar nazi. Parasti tas tiek darīts, kad sēnes ir stipri netīras. Ja sēnes ir mazākas par 2 centimetriem, vienkārši noslaukiet tās ar mitru drānu un atjaunojiet griezuma vietu uz kājiņas.

Lasi arī: Es vairs “Kurmi” nepērku. Ar vienu ēdamkaroti mājas līdzekļa pietiek, lai atbrīvotos no aizsērējuma

Sēnes, kas lielākas par 5 centimetriem, apstrādā rūpīgāk. Šajā gadījumā ir vēlams noņemt plēvi no cepures. Pirmkārt, tai izdevās absorbēt vairāk piesārņojuma. Otrkārt, nobriedušu šampinjonu āda sabiezē. Tātad, tas var sabojāt smalka ēdiena garšu.

Vai sēņu tīrīšanai nepieciešami milti?

Dažkārt netīrumi, kas pielipuši pie sēnēm, netiek noņemti ar ūdeni vai salvetēm. Uz šī fona saimnieces nonāca pie asprātīga lēmuma. Viņas vispirms apkaisa sēnes ar miltiem. Un tikai pēc tam noslauka tās ar papīra dvieli.

Milti šeit darbojas kā sava veida skrubis un ļauj ātri noņemt visus netīrumus. Tajā pašā laikā, pat ja daļa miltu paliek uz sēnēm, jums nevajadzētu uztraukties. Galu galā tas neietekmēs gatavā ēdiena garšu.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment