Neparasts veids, kā uzbeku pārdevēji viegli iztur spēcīgāko karstumu un mierīgi strādā saulē. Šo triku tagad izmantoju arī es

Pēdējā laikā temperatūras rekordi seko viens pēc otra, un arvien biežāk sastopamies ar laikapstākļu pārsteigumiem, tostarp vēl nebijušu karstumu.

Kā atvēsināties karstumā, ja tuvumā nav kondicioniera?

Atbildes var ieteikt dienvidu valstu iedzīvotāji, kur 40 grādi pat ēnā nav tik liels retums. Taču āķis ir tajā, ka neparasti apstākļi prasa neparastus lēmumus, un mūsu ierobežotā dzīves pieredze ne vienmēr ļauj tos pieņemt.

Kā atvēsināties karstumā

Ceļojot pa Uzbekistānu, vienā no pēdējā laika nogurdinoši karstajām dienām, iegriezos tirgū pēc maizes. Maiznīcā klientu tikpat kā nebija. Un kurš gan dosies iepirkties pašā dienas karstumā?

Gaidot savu pasūtījumu, pajautāju kādai vecāka gadagājuma uzbeku pārdevējai, kā viņa pacieš tādu karstumu, paspējot strādāt pie karstās plīts, kārtot groziņos karstmaizes, izrullēt mīklu un arī pievērst uzmanību klientiem.

Atbilde mani samulsināja: “Kā es jūtu, ka paliek karsti, izdzeru pāris krūzes karstas zaļās tējas, un paliek labi! Arī strādājot saulē, galvu cieši aptinu ar lakatu.”

Karsta tēja vai auksts ūdens?

Es simts reizes esmu noskatījusies filmu “Tuksneša baltā saule”. Un es zinu, ka Vidusāzijas iedzīvotāji karstās dienās labprātāk dzer tikai karstu tēju, nevis atdzesētas sulas un kompotus. Bet tas viss ir kaut kur tuksnesī… Un vai šī metode man palīdzēs Eiropas metropoles vidū?

Lasi arī: Lieliska sagatave ziemai: gruzīnu salāti ar zaļajiem tomātiem

Ir skaidrs (fizikas ziņā), ka karsts dzēriens liek mums justies siltāk, bet auksts dzēriens mūs atvēsina. Tātad, kāpēc karstā dienā dzert karstu tēju? Atbilde slēpjas mutē esošo receptoru darbā.

Kad mēs dzeram kaut ko karstu, receptori sūta signālu smadzenēm: “Šeit ir karsts.” Un smadzenes savukārt iedarbina mehānismu, kam vajadzētu mūs atdzesēt – svīšanu.

Aukstajiem dzērieniem ir pretējs efekts. Sākumā tie nedaudz samazina ķermeņa temperatūru. Bet to apjoms organisma mērogā ir neliels, un tāpēc samazinājums ir ļoti nenozīmīgs. Tajā pašā laikā pēc receptoru signāla samazinās svīšana, un tas var bojāt visu dzesēšanas efektu.

Ļoti karstā laikā šķidrums tiek zaudēts, un tā līdzsvars ir jāpapildina. Tāpēc ar vienu tasi tējas var nepietikt. Taču ir arī labas ziņas. Reibonis un vājums karstumā bieži vien ir saistīti ar sāļu zudumu. Un tēja, atšķirībā no vienkārša ūdens, sāļus tik aktīvi neizved no ķermeņa.

Un vēl viens aspekts. Lai karsta tēja palīdzētu atvēsināties, sviedriem no ādas virsmas jāspēj netraucēti iztvaikot. To var kavēt, piemēram, pieguļošs sintētisks apģērbs, kas apgrūtina gaisa nokļūšanu uz ādas.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment