Ēzelis: 6 fakti, kas liks jums paskatīties citādāk uz “spītīgāko” dzīvnieku

Dzīve pret ēzeli ir bijusi ārkārtīgi netaisnīga. Gandrīz visās valodās un kultūrās šis cilvēku palīgs galvenokārt asociējas ar stūrgalvību.

Lai gan ēzeļi patiešām var būt biedējoši spītīgi, patiesībā šis dzīvnieks nebūt nav tik vienkāršs, kā tas var šķist pirmajā brīdī. Taču, iespējams, interesantākais šī pieticīgā dzīvnieka raksturā ir tas, ka tam piemīt daudz tikumu.

Ilgs mūžs

Zirgs dzīvo vidēji 25-30 gadus. Govs – aptuveni 20. Uz to fona ēzelis ir īsts ilgdzīvotājs! Vidējais ēzeļu dzīves ilgums ir 45-50 gadi. Pat veci ēzeļi ļoti ilgi saglabā augstu darbaspēju un izturību.

Intelektuāls

Varētu šķist, ka ēzelis nav pārāk inteliģents dzīvnieks. Tomēr patiesībā ir tieši pretēji. Ēzeļi ir ne tikai gudri, tie ir ārkārtīgi gudri! Daži pētnieki pat uzskata, ka ēzeļiem piemīt humora izjūta. Turklāt šie dzīvnieki lieliski tiek galā ar daudziem šķēršļiem un visdažādākajām dzīves grūtībām.

Ātrums

Cilvēka labi apmācīts zirgs īsā distancē var paātrināties līdz 50-65 km/h. Tas ir iespaidīgs rezultāts! Ēzelis ir ievērojami mazāks par zirgu un, šķiet, tam vajadzētu būt mazāk «ātram » . Tomēr, neraugoties uz īsajām kājām, ēzeļi skrien ne sliktāk par saviem vecākajiem radiniekiem. Garspalvainā spītnieka ātrums īsā distancē var sasniegt 70-75 kilometrus stundā.

Ausis

Interesanta ir ne tikai ēzeļa ausu forma. Māte daba šim spītīgajam nešpetniekam ir piešķīrusi sava veida trokšņu slāpēšanas mehānismu. Pateicoties tam, ēzeļiem ir ļoti jutīga dzirde. Dzīvnieks spēj « izfiltrēt »  nevajadzīgas, nepazīstamas skaņas un cieši seko līdzi tām, kas ir patiešām svarīgas izdzīvošanai.

Mīl siltumu

Vai esat kādreiz domājuši par to, kāpēc ēzeļi ir plaši izplatīti tikai dienvidos? Daļējs iemesls tam ir šo dzīvnieku bioloģija. Fakts ir tāds, ka ēzeļi ļoti labi nepanes aukstu un mitru klimatu. Nokļūstot mitros apstākļos, ēzelis patiešām cieš.

Izturība

Kāpēc ēzelis mājsaimniecībā ir tik iecienīts? Pirmkārt, šī dzīvnieka izturības dēļ. No vienas puses, ēzeli nevar noslogot tik daudz, cik vēlētos. Viņš var pacelt ne vairāk kā 2/3 no sava ķermeņa svara, nenodarot kaitējumu veselībai. Tajā pašā laikā spītīgais (pieaugušais) ēzelis sver no 200 līdz 400 kg. Ēzelis pat tad, ja tas ir apkrauts, var turpināt ceļu bez apstāšanās atpūtai, uzkodām un dzirdināšanas 10-12 stundas. Tas padara to par neaizstājamu palīgu, jo īpaši grūti izbraucamos apvidos.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment