Kastaņi rudenī bagātīgi guļ pie mūsu kājām, tāpēc nepaej tiem garām. Mana vecmāmiņa iemācīja, kā tos pareizi izmantot

Pastāv divi dažādi kastaņu veidi: zirgkastaņi un dižie kastaņi. Dižos kastaņus var ēst, bet zirgkastaņi ēšanai nav derīgi. Taču tieši viņš visbiežāk sastopams mūsu platuma grādos.

Vai tas nozīmē, ka zirgkastaņu augļi ir nederīgi? Gluži pretēji, ir jāvāc zirgkastaņi, kuru izmantošana ir nenovērtējama ikdienā, skaistumam un veselībai.

Zirgkastaņu pielietojums

Kājām

Kastaņus izmanto jau kopš 18. gadsimta. Kopš tā laika kastaņu ārstnieciskās īpašības ir pētītas, un mūsdienās farmācijā tiek izmantotas daudzas tinktūras un līdzekļi veselībai. Bez ārsta ieteikuma lietot līdzekļus uz zirgkastaņu bāzes kategoriski nav atļauts. Bet pagatavot tinktūru kājām, lai mazinātu nogurumu, ir ļoti pat iespējams.

Mana vecmāmiņa vāca kastaņus un aplēja tos ar spirtu. Kad tinktūra bija gatava, vecmāmiņa ar smaržīgo līdzekli no kastaņiem iezieda nogurušās kājas. Kastaņu tinktūra labvēlīgi ietekmē asinsvadus un locītavas, tai piemīt pret tūsku un pretkrampju iedarbība. Lūk, vienkārša kastaņu tinktūras recepte ieziešanai:

300 g mizotu kastaņu sagrieziet jebkurā ērtā veidā, varat sagriezt ar nazi. Kastaņus aplej ar 250 ml etilspirta un 250 ml ūdens. Novieto kastaņus tumšā vietā uz 2 nedēļām, katru dienu sakratot trauku. Pēc 2 nedēļām kastaņus var nokāst un tinktūru aizvērt ar vāku. Ieteicams 2 reizes dienā ieziest locītavas un kājas.

Ādai un matiem

Jāizgatavo kastaņu pulveris. Šo pulveri var izmantot matu mazgāšanai un pievienot ādas kopšanas līdzekļiem. Lai pagatavotu pulveri, kastaņi jāizkaltē un jāsamaļ kafijas dzirnaviņās. Galvas mazgāšanai būs nepieciešami 1-2 ēdamkarotes kastaņu pulvera. Kastaņu pulveris labi puto un noņem netīrumus.

Lasi vēl: Pieredzējusi saimniece mums pastāstīja, kā uzglabāt pupiņas, lai tajās neiekļūtu kukaiņi

Pēc 1 mēneša dabīgais šampūns no kastaņiem normalizē tauku dziedzeru darbību un mati mazāk izkritīs. Mati iegūs spīdumu un elastību, un ar laiku galvu varēs mazgāt retāk.

Ar kastaņu pulveri ir lietderīgi gatavot vannas un ādas skrubjus. Lai sagatavotu vannu, 1 ēdamkaroti kastaņu miltu jāsajauc ar 500 ml ūdens, maisījums jānovāra un jāuztur 6-8 stundas. Vanna ar kastaņiem piešķir ādai tonusu un tvirtumu, uzlabo asinsriti.

Turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment