Kāpēc nevajag izmest ķirbju mizas

Lai arī tas šķiet pārsteidzoši, bet ķirbja cieto virsējo slāni – miziņu – nav nepieciešams nogriezt un izmest. Ķirbju mizas ir ne tikai uzturvielām bagātas, bet tās var arī piešķirt ēdieniem interesantu tekstūru, ko nevar panākt tikai ar ķirbja mīkstumu.

Ķirbju mizas priekšrocības

Ķirbju mizas satur A, C, E un B6 vitamīnu, kāliju, mangānu, tiamīnu, folskābi, niacīnu, dzelzi, magniju, fosforu un šķiedrvielas.

Mizās ir daudz beta-karotīna, kas organismā pārvēršas A vitamīnā. Šis spēcīgais antioksidants, regulāri lietojot, palīdz aizsargāt ādu no saules ultravioletajiem stariem.

Ķirbju mizas, pateicoties tajās esošajam kālijam, palīdz samazināt sirds un asinsvadu slimību risku.

Ķirbju mizās esošie antioksidanti (C vitamīns, E vitamīns un beta-karotīns) ilgtermiņā var uzlabot redzi.

Ķirbju miziņu kulinārijas izmantošanas veidi

Ir daudz veidu, kā ķirbju mizas iekļaut uzturā. Ķirbju zupa, ķirbju salāti, ķirbju karijs, cepti un grauzdēti ķirbji – visus šos ēdienus (un daudz ko citu) var pagatavot no ķirbju mizām, kas lieliski der arī ievārījumos. Salātiem mizas vislabāk ir nogriezt ar dārzeņu mizotāju, sagriezt plānos salmiņos un pievienot pārējām sastāvdaļām kopā ar mīkstumu.

Lasi vēl: Saglabājiet kājas sausas: 4 veidi, kā padarīt apavus ūdensnecaurlaidīgus

Ja gatavojat lielu ķirbi ar biezu mizu, kura miza ir ļoti cieta, mizas iepriekš vāriet aptuveni 30-40 minūtes uz vidējas uguns. Pēc tam izmantojiet tās zupās vai pievienojiet augu eļļu, sāli un garšvielas. Gatavojiet cepeškrāsnī, kas iepriekš uzkarsēta līdz 200 °C, 20 minūtes.

Ķirbju šķirnes ar labākajām mizām ēdienu gatavošanai

Principā gandrīz visu ķirbju šķirņu mizas ir ēdamas, tomēr dažas šķirnes ir pārāk cietas un tām nepieciešams ilgs laiks, lai miza kļūtu mīksta. Tāpēc nereti mīkstums jau ir gatavs, bet mizas vēl nav gatavas. Tāpēc mēs iesakām dažām šķirnēm pirms gatavošanas noņemt mizas un gatavot tās atsevišķi, piemēram, pārvēršot čipsos. Dažām ķirbju šķirnēm ir plāna garoza, kas gatavojas tikpat ātri kā mīkstums.

Hokaido ķirbji

Šie apaļie, mazie ķirbji ar spilgti oranžu (gandrīz sarkanu) garozu tiek uzskatīti par vieniem no visvieglāk pagatavojamiem. Šīs šķirnes ķirbju garoza ir garšīga, un to nav nepieciešams nogriezt, cepot dārzeņus cepeškrāsnī, pārvēršot tos zupā vai cepot ķirbjus uz pannas. Daudzi pavāri ir secinājuši, ka mizas iesaistīšana ēdiena gatavošanā padara ēdiena garšu bagātīgāku un interesantāku.

Hokaido ķirbjus var izmantot gandrīz visur, tostarp biezeņiem, salātiem un cepšanai.

Muskata ķirbis

Muskata ķirbis ir populārs un plaši pieejams. Tam ir bumbiera forma un gaiši dzeltena miza, ko viegli sagriezt ar nazi. Saldais mīkstums ir gaiši oranžs, kas, ilgstoši uzglabājot, zaudē saldumu un vitamīnus.

Ja plānojat cept muskata ķirbi, labāk ķirbim noņemt mizu, jo tā šādas termiskās apstrādes laikā ilgi mīkstinās. Tomēr, ja gatavojat zupu vai biezeni, miza nav jānoņem.

Mizu var arī sagriezt strēmelēs, apcept ar augu eļļu un pievienot siltiem ziemas salātiem, karijam un sautējumiem.

Turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment