Francūži pērk mājās pa 5 pudelēm etiķa. Nolēmu pajautāt, kāpēc, un uzzināju 5 noderīgus trikus. Tagad daru to pašu

Sveicieni no saulainās Francijas! Jau 17 gadus dzīvoju Provansā, un katru gadu atklāju arvien vairāk interesantu faktu par šo valsti.

Francija ir mājvieta daudziem vēsturiski nozīmīgiem notikumiem, vietām un personībām. No Luvras muzeja un Eifeļa torņa līdz Versaļas pilij un Normandijas pludmalēm, valsts piedāvā plašu kultūras mantojumu un mākslas šedevrus.

Lasi arī: Kā ātri un efektīvi iztīrīt sviedru traipus: lēti līdzekļi, kas palīdzēs jums atbrīvoties no dzeltenajiem pleķiem

Bet arī no praktiskā viedokļa ir lietas, kuras esam apguvuši no Francijas iedzīvotājiem  un viņu paražām. Piemēram, mēs ar vīru nesen ievērojām, ka francūži bieži iegādājas etiķi veselu kastēm, kamēr man pietiek ar vienu pudeli uz pusgadu.

Mēs nolēmām noskaidrot, kādēļ viņi veido tik lielus uzkrājumus – vai Francijā varētu būt gaidāms pārtikas trūkums? Atbilde tiešām ir vienkārša – iemels ir praktiskums.

Protams, francūži pasmējās un paskaidroja, ka etiķis ir neaizstājama lieta mājsaimniecībā, kas ne tikai ietaupa laiku un pūles, bet arī naudu. Jo bieži vien etiķis var darboties kā dārgu tīrīšanas līdzekļu analogs.

Jā, daudzi cilvēki nepanes etiķa smaržu, jo tā ir asa. Tomēr tas lieliski notīra virsmas un dezodorē tās.

 

Likvidē nosēdumus uz stikla un plastmasas

Manā ūdens krūzē bieži uzkrājas kaļķakmens tieši pie krūzes gala. Ar šādiem netīrumiem netiek galā parastie mazgāšanas līdzekļi, pat ja tos skrubē un berž vairākas stundas.

 

 

Viss, kas jums jādara, ir jāsagatavo vienkāršs šķīdums. Uz 1 litru silta ūdens pievienojiet 2 ēdamkarotes etiķa un ielieciet šķīdumā mūsu netīro stikla vai plastmasas lietu uz 15 minūtēm.

Ja ar vienu litru ūdens nepietiek, tad pievienojiet vairāk šķidruma, bet neaizmirstiet palielināt etiķa daudzumu atbilstoši proporcijām.

Rezultātā iegūsim kristāldzidrus stikla traukus, kas spīdēs un priecēs acis.

Atbrīvo no nepatīkamām smakām gatavošanas laikā

Bieži gadās, ka pēc vakariņu gatavošanas visas dzīvoklī esošās drēbes, kuras saimniece nav paspējusi paslēpt skapī, sāk smaržot pēc taukiem. Neglābj pat nosūcējs.

Lai izvairītos no nepatīkamas smakas uz drēbēm un matiem pēc ēdiena gatavošanas, atliek tikai uzvārīt ūdeni un etiķi proporcijā 2:1.

Piemēram, es katliņā ieleju 1 glāzi ūdens un pusi glāzes etiķa. Kad šķīdums ir uzvārījies, jāsamazina karstums līdz zemam un jāatstāj, līdz tas pilnībā izvārīsies un iztvaikos.

Etiķa un ūdens molekulas izdalās gaisā un lieliski aiztur nepatīkamas smakas telpā. Tas nozīmē, ka jums nav jāuztraucas par to, ka jūsu drēbes smaržo pēc taukiem vai dūmiem.

Kaļķakmens uz vannas istabas aprīkojuma

Lai santehnika vannas istabā atkal spīdētu kā jauna, paņemiet jebkuru trauku, piemēram, plastmasas trauku, un ielejiet tajā nedaudz etiķa.


Pēc tam iemērciet etiķī dažus papīra dvieļus un pielīmējiet tos pie krāna. Pēc stundas papīra dvieļi jānoņem un krāns jānotīra, izmantojot vecu zobu birsti.

Jūs pamanīsiet, ka kaļķakmens sāks viegli atdalīties no krāna. Atliek tikai izskalot santehniku ar ūdeni un priecāties par spīdīgo rezultātu.

Tauki mikroviļņu krāsnī

Dažreiz ēdiens mikroviļņu krāsnī rada sprāgstošus trokšņus, pēc kuriem uz krāsns sieniņām paliek tauku traipi. Ja tie netiek savlaicīgi noņemti, tad nākotnē šos traipus būs problemātiski iztīrīt.

Un šeit atkal palīgā nāk etiķis. Dziļā bļodā ielejiet pusi glāzes ūdens un pusi glāzes etiķa un pēc tam uz 5 minūtēm ievietojiet to mikroviļņu krāsnī.

Pēc šī laika izņemiet plauktu no mikroviļņu krāsns un sāciet tīrīšanu. To var izdarīt ar sūkli un parastu mazgāšanas līdzekli. Jūs pamanīsiet, kā tauki sāk viegli atdalīties no mikroviļņu krāsns sieniņām.

Dzeltenas svītras uz tualetes poda

Tie, kas nekad nav atvēruši tualetes poda tvertnes vāku, iespējams, būs pārsteigti par tualetes poda stāvokli iekšienē. Visa būtība ir tā, ka uz šīs tvertnes sieniņām uzkrājas liels daudzums kaļķakmens un rūsas.

Šāds ūdens pēc tam nonāk tieši pašā tualetes podā un atstāj dzeltenas svītras.

Pat ar šādiem piesārņojumiem etiķis tiek galā vienā mirklī. Vispirms ir jāizskalo viss ūdens no tualetes poda tvertnes un pēc tam jāaizver krāns, lai tas vairs neuzkrājas.

Pēc tam pievienojiet 1 litru etiķa tieši tualetes poda tvertnē un tad ielejiet tajā 80-90 grādu karstu ūdeni, līdz šķīduma līmenis sasniedz rūsas beigas.

Pēc stundas varat sākt notīrīt tvertnes sienas no rūsas un aplikuma. Kad esat iztukšojis visu šķīdumu, tad neaizmirstiet tvertnes sieniņas notīrīt ar flaneli, lai savāktu visus rūsas gabaliņus.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment