Kā izmantot roku dezinfekcijas līdzekli, kam beidzies derīguma termiņš: 4 idejas

Viena no Covid-19 sekām, no kuras ir diezgan grūti atbrīvoties, ir milzīgs daudzums sanitāro līdzekļu ar beigušos derīguma termiņu, ko mēs joprojām atrodam skapjos, vecos maisiņos, automašīnu riepās un citās dažkārt pavisam negaidītās vietās.

Covid-19 epidēmija ir pagātne, taču tas neattiecas uz tam pievienotajiem piederumiem – maskām, cimdiem un sanitārajiem līdzekļiem. Un, lai gan maskas daudz vietas neaizņem un cimdus vienmēr var izmantot virtuvē, dārzā vai uzkopšanas darbos, nav īsti skaidrs, ko darīt ar sanitārajiem līdzekļiem. Situāciju pasliktina tas, ka daudziem no tiem jau sen beidzies derīguma termiņš.

Kāpēc roku higiēnas līdzekļiem ir beidzies derīguma termiņš?

Ražotāji nosaka dezinfekcijas līdzekļa derīguma termiņu, aprēķinot, cik ilgā laikā sterilizējošo sastāvdaļu, piemēram, etilspirta un izopropilspirta, līmenis produktā samazināsies zem efektīvā līmeņa. Tas ļauj uzzināt, vai produkts var efektīvi iznīcināt patogēnās baktērijas.

Daudzi sanitāro līdzekļu ražotāji ievēro Pasaules Veselības organizācijas ieteikumu, ka divi gadi no izgatavošanas datuma ir saprātīgs roku sanitāro līdzekļu derīguma termiņš.

Patiesībā dezinfekcijas līdzekļa derīguma termiņu ietekmē daudzi faktori. Alkohols, kas ir roku dezinfekcijas līdzekļa sastāvā, laika gaitā iztvaiko, pakļaujot to gaisa iedarbībai katru reizi, kad atverat pudeli.

Tas samazina neizmantotā roku dezinfekcijas līdzekļa efektivitāti pudelītē. Ja atstājat to siltā, saulainā vietā, tas arī var paātrināt mikrobus iznīcinošā spirta iztvaikošanu.

Vai varat izmantot roku dezinfekcijas līdzekli, kam beidzies derīguma termiņš?

Lai gan nav bīstami lietot roku dezinfekcijas līdzekli, kam beidzies derīguma termiņš, tas var radīt viltus drošības sajūtu, jo dezinfekcijas līdzeklis, kam beidzies derīguma termiņš, nenodrošina tādu pašu aizsardzības līmeni pret mikrobiem kā svaigs dezinfekcijas līdzeklis.

Viens no ātrajiem veidiem, kā noteikt, vai jūsu roku dezinfekcijas līdzeklis ar beigušos derīguma termiņu ir efektīvs, ir smaržas tests. Jūs varat turpināt lietot roku dezinfekcijas līdzekli ar beigušos derīguma termiņu, ja joprojām jūtat spēcīgu spirta smaržu vai ja pēc lietošanas tas joprojām ātri iztvaiko no rokām.

Turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment