5 nopietni tetovējumu radītie riski veselībai, par kuriem neviens tevi nebrīdina

Tetovējumi jau daudzus gadus ir kļuvuši par īstu tendenci. Pat pusaudži var tos iegūt, ja viņu vecāki ir devuši savu piekrišanu. Bet cik drošas ir šādas procedūras un kā tās var apdraudēt veselību?

Endokrinoloģe Olga Rozko pastāstīja par pieciem visbiežāk sastopamajiem tetovējumu radītajiem riskiem.

Kādus riskus rada tetovējumi

“Neviens iepriekš nezina, kā organisms reaģēs. Klasiskie pigmenti, piemēram, dihromāts (zaļš pigments), kobalts (zils), kadmijs (dzeltens) un dzīvsudraba sāls (sarkans), kurus izmanto tetovēšanas krāsā, var izraisīt spēcīgas alerģiskas reakcijas,” sacīja ārste.

Šīs alerģijas var izpausties kā neliels apsārtums vai izraisīt drudzi, sāpes, pietūkumu un nopietnas ādas problēmas. Iemesls tam ir tetovēšanā izmantoto pigmentu toksiskums.

Alerģiska reakcija

“Daudzās valstīs tetovēšanas tintes izmantošana nav reglamentēta likumdošanas līmenī, tāpēc problēmu gadījumā nebūs viegli saņemt kompensāciju par ārstēšanu,” brīdina Rozko.

Visi pigmenti un adatu nodiluma daļiņas nogulsnējas limfmezglos – tas ir pierādīts fakts. Bet kādas būs sekas – to parādīs laiks.

Onkoloģija

“2018. gadā vietās, kur cilvēki tika tetovēti, reģistrēti 30 melanomas gadījumi, lai gan joprojām nav apstiprināta saikne starp tintes uzklāšanu noteiktā ādas zonā un ļaundabīgo audzēju parādīšanos tajā,” saka endokrinologs.

Turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment