Visa planēta var palikt bez interneta; Zinātnieki prognozē vēl citas spēcīgas magnētiskās vētras 2024. gadā otrā pusē

Latvijā novērojamā Ziemeļu blāzma atgādinājusi par zinātnieku prognozēm, kuri jau laicīgi paziņoja, ka šogad planētu skars daudzas spēcīgas magnētiskās vētras. 

Zinātnieki uzskata, ka  2024. gadā spēcīgi Saules uzliesmojumi var atstāt Zemi bez interneta uz vairākām dienām. Par to paziņoja Indijas zinātnieki.

Šīs prognozes, lai arī tikai daļēji, arī sāk piepildītie. Tā piemēram, Elons Masks, šobrīd novērojamo magnētisko vētru kontekstā paziņojis, ka viņa satelītu interneta kompānijas infrastruktūra kosmosā šobrīd pakļauta sen neredzētām vētrām un izaicinājumiem, tomēr pagaidām iztur. Vienlaikus, riski saglabājas un arvien ir nopietna situācija. Šodien un rīt gaidāmas vēl spēcīgākas vētras, tāpēc gaidāms, ka arī Latvijā novērojamās Ziemeļblāzma būs vēl spēcīgāka un spilgtāka nekā vakar.

Magnētiskās vētras ir kosmiskās parādības, kas izraisa strauju elektromagnētisko aktivitāti Saules atmosfērā un saistītās ietekmes uz Zemes magnetosfēru. Šīs vētras ir rezultāts no Saules aktivitātes, piemēram, saules plankumu un saules izvirdumu rašanās.

Pārbaudi savas zināšanas par Latvijas filmām!

Portāls Dzentlmenis.lv grib pārbaudīt tavas zināšanas par Latvijas filmām! Aizpildi šo ātro testu un uzzini, cik labi orientējies Latvijas kino! Tavā rīcībā būs tikai 30 sekundes!

1 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

2 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

3 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

Your score is

The average score is 66%

0%

Kad notiek saules plankumu vai izvirdumu sprādziens, tas izmet miljoniem tonnu ar ātrumu, kas var sasniegt pat miljoniem jūdžu stundā. Šie sprādzieni izmet plazmu un elektromagnētiskos lauki, kas pēc tam ceļo caur Saules sistēmu. Kad tie sasniedz Zemi, tie mijiedarbojas ar Zemes magnetosfēru, izraisot dažādas parādības, piemēram, Zemes magnētisko aizsardzību vājināšanos, koordinētu lādiņu plūsmu uz poliem un auroru veidošanos.

Manas orhidejas zied kā trakas un es dalos ar recepti, kā to panākt; Rezultāts tevi patiešām iepriecinās!

Magnētiskās vētras var radīt plašas sekas Zemē, ieskaitot elektrisko un elektronisko iekārtu bojājumus, telekomunikāciju traucējumus, strāvas pārrāvumus un pat augstās platību zonu lidojumu problēmas. Turklāt, ja tās ir īpaši intensīvas, tās varētu apdraudēt astronautus un pat sabiedrības elektriskos tīklus.

Tieši tāpēc magnētiskajām vētrām pievērš lielu uzmanību gan zinātniskās pētniecības jomās, gan arī praktiskās sagatavošanās un aizsardzības pasākumos, lai samazinātu to potenciālos negatīvos efektus uz mūsu tehnoloģijām un dzīvesveidu.

 

Šķir otru lapu, lai uzzinātu sīkāku prognozi kā viss varētu izskatīties un kādiem novērojumiem balstās pesimistiskās prognozes

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment