Biju pārsteigts, kad uzzināju patiesību par gaļas iepakojumiem…

Bieži vien iepērkoties veikalos tiek pievērsta uzmanība produktu derīguma termiņam, bet ne vienmēr tas ir galvenais faktors, kas varētu dot pārliecību, ka prece ir kvalitatīva. 

Iegādājoties iesaiņotos produktus, mēs sagaidām, ka gaļa saglabās savu svaigumu un nesabojāsies. Bet dažreiz var redzēt, ka iepakojums ir pietūcis. Tas ne vienmēr norāda par apdraudējumu veselībai, lietojot šādu produktu. Taču, kā norāda ASV Nacionālās pārtikas drošības asociācijas priekšsēdētājs Darins Detvilers, iepakojuma pārbaude un izvairīšanās no šādiem produktiem ir viens no galvenajiem soļiem, lai saglabātu veselību.Tomēr jābūt vienmēr uzmanīgiem, kādus produktus mēs izvēlamies. Kārtīgi jāpārliecinās par iepakojuma kvalitāti un derīguma termiņu.

Kas izraisa iepakojuma pietūkšanu?

“Vairumā gadījumu tas norāda uz kaitīgo baktēriju vairošanos,” saka sabiedrības veselības profesors Jagdiš Hubčandanī. Fakts ir tāds, ka baktērijas izdala oglekļa dioksīdu. Kad iepakojumā to ir daudz, tas manāmi sāk uzpūsties.

“Dažreiz iepakojuma pietūkumu izraisa, kad krava tiek parvadāta ar lidmašīnu. Augstumā spiediens var nelabvēlīgi ietekmēt  iepakojumu no iekšpuses. Tas notiek arī ar konserviem. Bet produkts ir drošs patēriņam, ja nav bojāta paša bundža, uz tās nav redzamas rūsas pēdas un ar derīguma termiņu viss ir kārtībā,” raksta HuffPost.

Ir produkti, kas tiek pārdoti pietūkušos iepakojumos. Un tas nebūt neliecina par patogēnu klātbūtni tajos. Piemēram, čipsu iepakojumi ir īpaši izstrādāti, lai tos varētu piepūst ar gaisu. Ir vēl viens drošs iemesls, kāpēc pārtikas iepakojumi, piemēram, zaļumu, var pietūkt. Tas notiek dabiskā augu elpošanas procesa dēļ. Šajā gadījumā produkta lietošana neapdraud veselību.

Pārtikas drošības programmas priekšsēdētājs Rolando Gonsaless uzskata, ka ar ārējo novērtējumu vien nepietiek, lai noteiktu iepakojuma pietūkuma cēloni. Tāpēc labāk neiegādāties kaut ko tādu, kas radītu šaubas.

“Dažreiz produktu lietošana no pietūkuša iepakojuma nerada nekādas problēmas, bet reizēm var radīt būtisku kaitējumu, izraisot kuņģa-zarnu trakta darbības traucējumus, vispārējās veselības pasliktināšanos un botulismu,” raksta HuffPost.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment