Lūk, ko patiesībā ēd kosmonauti lidojuma laikā

Ceļojuma laikā kosmosā cilvēkam ir jāpārvar dažādas grūtības. Tas ir īsts pārbaudījums ikvienam, kas dodās tālā ceļā!

Projekta speciālisti ir pārliecināti, ka nopietna sagatavošanās un sabalansēts uzturs palīdzēs tikt galā ar pārbaudījumiem.

Pirms nosūtīšanas kosmosā ilgas misijas ietvaros katram astronautam tiek sagatavota īpaša ēdienkarte. Par to parūpējas zinātnieki, kas ir atbildīgi par ārpuszemes kosmosa pētnieku atbalstīšanu un viņu komforta nodrošināšanu. Pareizam uzturam ir ļoti svarīga loma viņu dzīvēs.

 

Japāna
Uztura speciālisti no citām valstīm izstrādā savas kosmosa receptes astronautiem. Japāņu kosmonauti orbītā nevar iztikt bez ierastajiem suši, zupas ar olu vai griķu nūdelēm, sojas mērces, zaļās tējas un saldumiem, raksta portāls Healthy-food.rf.

Āzija
Kosmonauti no Ķīnas ēd nacionālos ēdienus no cūkgaļas un vistas, rīsiem, pākšaugiem, pievienojot garšvielas un mērci. Kosmosa pētnieki no Korejas dod priekšroku karstam un pikantam ēdienam, tāpēc viņi ņem līdzi kimči un dažāda veida gaļu.

Francija
Francūži ir kosmosa uztura gardēži. Papildus galvenajam ēdienam viņi ārpuszemes kosmosā ņem līdzi dažādus gardumus un mums neparastus ēdienus – sēnes, trifeles un zilo sieru. Tiesa, laika gaitā viņi nolēma izslēgt dažus ēdienus no uztura, jo kosmosa stacijas mikroklimats var sabojāt produktus.

Itālija
Makaroni, lazanja un pica ir iekļauti Itālijas astronautu ēdienkartē. Eiropas Kosmosa aģentūras speciālisti rūpīgi atlasa ēdienus ēdienkartēm misijas dalībniekiem.

ASV
Amerikāņu astronautu ēdienkarte atspoguļo nacionālo kultūru. NASA bieži apmierina astronautu lūgumus pievienot ēdienkartei kosmosa pētnieku iecienītākos ēdienus. Viņu uzturā ietilpst burgeri un Pateicības dienas tītars.

Krievija
Kosmonautu uzturā PSRS laikā ietilpa aptuveni 300 produktu. Mūsdienās kosmosa apkalpes locekļi ievēro standarta ēdienkarti, kas sastāv no trim daļām: gaļas, sānu ēdieni un dārzeņi. Lielākā daļa pārtikas ir konservēti vai liofilizēti pārtikas produkti.

 

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment