Vai ir kāds latvietis, kurš nebūtu iepazinies ar slavenā Gunāra Ķirsona restorāna ēdienkarti? Noteikti vairums ļaužu atzītu, ka ļoti labi pārzin to…
Kotletes ar burkānu mērci ir garšīgs ēdiens, kurā apvienojās sulīgas, garšīgas kotletes un maigā, salda burkānu mērce. Šis ēdiens patiks gan bērniem, gan pieaugušajiem, pateicoties tā sulīgumam, garšai un ēstgribu rosinošam izskatam.
Tītara gaļas kotletes burkānu mērcē
Sastāvdaļas
500 grami tītara gaļas fileja
1 šķēle baltmaizes bez garozas
70 mililitri piena
1 sīpols
1 ķiploka daiviņa
1 ola
3 ēdamkarote skābā krējuma
2-3 tējkarotes miltu
3 ēdakarotes augu eļļas
sāls pēc garšas
Mērcei
1 burkāns
50 ml krējuma
Pagatavošana
Maizi mērcē pienā, izspiež. Fileju izlaiž caur gaļas mašīnu kopā ar ķiplokiem un sīpoliem.
Pievieno olu un skābo krējumu, izmērcētu maizi un sāli.
Pievieno miltus līdz vajadzīgajai konsistencei un veido kotletes.
Apcep augu eļļā no abām pusēm 5–7 minūtes no katras puses.
Burkānu mērci gatavo: nomizotus burkānus uzvārot, sajaucot ar sāli un krējumu un maisot karsējot.
Kotletes pārlej ar mērci.
Vēl viens variants
Lai pagatavotu kotletes ar burkānu mērci, būs nepieciešami svaigi burkāni, sīpoli, ķiploki, zaļumi, gaļa (liellopa gaļa, cūkgaļa vai cita pēc izvēles), ola, rīvmaize un garšvielas. Mērcei būs nepieciešami burkāni, sīpoli, sviests, krējums, piens, sāls, pipari un citas garšvielas pēc garšas.
Kā pagatavot burkānu mērci? Burkānus un sīpolus smalki sagriež, apcep uz pannas, līdz tie mīksti. Pievieno sviestu, krējumu, pienu, garšvielas un vāra uz lēnas uguns, līdz gatavs. Sakuļ blenderī līdz viendabīgai masai (mērces).
Sagatavo kotletes: gaļu samaļ gaļas mašīnā, pievieno sasmalcinātu sīpolu, ķiploku, zaļumus, olu, rīvmaizi, sāli, piparus un citas garšvielas. Veido kotletes un apcep tās uz pannas līdz zeltaini brūnai.
Pasniedz kotletes ar burkānu mērci, dekorējot ar zaļumiem vai riekstiem.
Tītara gaļas kotletes burkānu un tomātu mērcē
Lai pagatavotu kotletes būs nepieciešama gaļa (liellopa gaļa, cūkgaļa, vistas vai cita veida gaļa pēc izvēles), sīpoli, ķiploki, zaļumi, olas, rīvmaize, garšvielas. Mērcei – tomāti, burkāni, sīpoli, ķiploki, olīveļļa, zaļumi, sāls un pipari.
Mērces pagatavošana: olīveļļā apcep smalki sagrieztu sīpolu un ķiploku, pievieno kubiņos sagrieztus tomātus un burkānus. Sautē dārzeņus, līdz tie ir mīksti, pievieno sāli, piparus un zaļumus pēc vēlēšanās. Pēc tam maisījumu sasmalcina blenderī līdz viendabīgai masai.
Kotlešu pagatavošana: sasmalcina gaļu, pievieno smalki sagrieztu sīpolu, ķiploku, smalki sakapātus zaļumus, olu, rīvmaizi, garšvielas. Veido kotletes un apcep uz pannas līdz tie kūst zeltaini brūni.
Pasniegšana: kotletes liek uz šķīvjiem, pārlej ar tomātu-burkānu mērci, pārkaisa ar svaigiem zaļumiem. Ēdienu pasniedz karstu ar piedevām var pasniegt vārītus rīsus vai kartupeļu biezeni kotletes un burkānu mērcē;