Noderīgi zināt! Patiesība par mušām un kā ar tām cīnīties

Atkal lidojošie kukaiņi neliek mieru – ko darīt? Lūk, ideālas metodes, kuras aprakstījuši eksperti, kas palīdzēs atbrīvoties no nevēlamajiem mājas viesiem, turklāt pieminējuši dažādus interesantus faktus.

Neizbēgami, bet kaitinošas mušas siltajā sezonā vienmēr centīsies apciemot mūsu mājas. Šo kukaiņu bari vienmēr atradīsies blakus cilvēkiem, kuri tieši vai netieši nodrošinās tos ar pārtiku. Mājās mušas atrod piemērotus temperatūras apstākļus, mitrumu un neizsmeļamu barības avotu. Un šī situāciju nevienu neiepriecina, tāpēc, sākoties vasarai, cilvēki sāk meklēt metodes, kā efektīvi atbrīvoties no mušām mājās.

No kurienes nāk mušas un kāpēc tās ir bīstamas?

Mušas var iekļūt mājā caur jebkuru vietu. Ar pirmajām siltajām dienām atvērtie logi un durvis kukaiņiem ir kā sava veida aicinājums uz pusdienām vai vakariņām. Nu, ja tie nav aprīkoti ar tīkliem, tad ātrais un veiklākais kukainis nesastopas pilnīgi ne ar kādiem šķēršļiem ceļā, lai sasniegtu savu loloto mērķi.

Piemērotos apstākļos mušas var pārziemot jebkurā stadijā:

imago (pieaugušais kukainis);

olas

Dabiskos apstākļos kukaiņu patversme kalpo puvušu lapu, trūdvielu, puvušu koku kaudzes, zāles pauguri un citas nomaļas vietas. Starp citu, ja vēlā rudenī no mājas pēkšņi pazūd mušas, tas nenozīmē, ka tās tiešām mājā nav. Iestājoties vēsam laikam, kukaiņi aizmieg. No šejienes nāk izteiciens “miegaina muša”. Iestājoties siltumam, viņi “atdzīvojas” un sāk jaunu dzīves ciklu. Turklāt pārziemojušie indivīdi cenšas pēc iespējas ātrāk izdēt olas, lai dotu dzīvību nākamajai paaudzei.

Bet kāpēc jums ir jāatbrīvojas no mušām?

Atstāsim viņu uzmācīgumu, kas neļauj ne tikai mierīgi gulēt, bet pat dažas minūtes atpūsties savās mājās. Un runa nav par to, ka viņi ar ekskrementiem spēj notraipīt kādas lietas, kuras pēc tam ir ļoti grūti mazgāt. Galvenais apdraudējums ir visu veidu slimību pārnešana. Mušas ir ļoti kustīgi kukaiņi.

Vasarā viņi var lidot lielos attālumos, apmeklējot dažādas vietas, kas viņiem šķiet pievilcīgas. Un tā kā viņu galvenais uzdevums ir meklēt barību un vairoties, viņu pievilcības punkti ir atbilstoši. Starp tiem ir pārtikas produkti un trūdošas organiskās vielas. Muša, kas tagad rāpo pa jūsu sviestmaizi, pirms stundas tikpat ieinteresēti varēja pārbaudīt kādu beigtu dzīvnieku vai kanalizāciju dažu kilometru attālumā no mājām. Un ko viņa no turienes sev līdzi atnesa uz savām ķepām un mutes daļās, pat viņai nav zināms.

Kā cīnīties ar mušām?

Preventīvie pasākumi:

Tīrība: Regulāri tīriet māju, īpaši virtuvi un atkritumu tvertnes. Neatstājiet atkritumus vai pārtikas atliekas neapsegtas.

Atkritumu apsaimniekošana: Pārliecinieties, ka atkritumu tvertnes ir noslēgtas ar ciešiem vākiem.

Logi un durvis: Uzstādiet moskītu sietus uz logiem un durvīm, lai mušas nevarētu iekļūt mājā.

Pārtikas uzglabāšana: Uzglabājiet pārtiku hermētiskos traukos.

Mehāniskie līdzekļi

Mušu slazdi: Var izmantot dažādus veikalos pieejamus slazdus vai līmlentas.

Mušu raketes: Elektriskās mušu raketes var efektīvi nogalināt mušas.

Mušu tīkli: Uzstāda tīklus uz logiem un durvīm, lai neļautu mušām iekļūt iekšā.

 

Bioloģiskie līdzekļi

Dabiskie plēsēji

Daži dabiskie mušu ienaidnieki, piemēram, zirnekļi un skudras, var palīdzēt kontrolēt mušu populāciju.

Augi: Daži augi, piemēram, lavanda, piparmētra, baziliks un eikalipts, var atbaidīt mušas.

Ķīmiskie līdzekļi

Insekticīdi: Lietojiet insekticīdus aerosolu vai pulvera veidā. Tomēr esiet uzmanīgi, lietojot tos iekštelpās, īpaši, ja mājās ir bērni vai mājdzīvnieki.

Aerosoli: Mušu aerosoli ir ātrs risinājums, bet jābūt piesardzīgiem, lai tie nenonāktu uz pārtikas vai virsmām, kur gatavojat ēdienu.

Mājas līdzekļi

Ābolu etiķis: Ielej bļodā ābolu etiķi ar dažiem pilieniem trauku mazgāšanas līdzekļa. Etiķa smarža piesaistīs mušas, bet ziepju plēve neļaus tām izkļūt ārā.

Lavandas eļļa: Izsmidzina lavandas eļļu ūdenī, lai atbaidītu mušas. Lavandas smarža nav patīkama mušām.

Citroni ar krustnagliņām: Iesprauž krustnagliņas uz pusīšu citrona un novieto tos telpās, kur mušas ir problēma.

 

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment