Kā un ar kādiem līdzekļiem balināt veļu: Labākās vecāsmātes gudrības

Baltā krāsa ir ne tikai tīrības un nevainības simbols, bet arī biroja un skolas stila, vasaras modes, kā arī mājas interjera pamatā.

Daudzas saimnieces cenšas no tā izvairīties, jo baltas lietas pēc dažām mazgāšanām zaudē baltumu un iegūst pelēku vai dzeltenu nokrāsu. Ar šo problēmu var tikt galā dažādos veidos.

Tautas līdzekļi veļas balināšanai

Kādreiz sievietes balināja audumus saulē. Lai to izdarītu, viņas slapju veļu izklāja tieši uz zāles zem tiešiem saules stariem, pagaidīja, kamēr tā izžūst, un atkal aplēja ar tīru ūdeni. Procedūru atkārtoja vairākas reizes, un skābekļa un saules gaismas ietekmē veļa patiešām kļuva balta.

20.gs. vidū balināšanai sāka izmantot priežu terpentīnu: 5 ēdamkarotes vielas izšķīdināja 5 litros ūdens un jau izmazgātu linu iegremdēja iegūtajā sastāvā uz 7-8 stundām. Pēc tam veļu izskaloja un izkarināja saulē žāvēties.

Vienkāršākā un slavenākā balināšanas metode ir vārīšana. Šeit var iztikt bez īpašiem līdzekļiem – pietiek izšķīdināt 1 ēdamkaroti parasta pulvera vai sodas uz 5 litriem ūdens. Vāra veļu ne ilgāk kā 15 minūtes, nepārtraukti kustinot to ar koka lāpstiņu, pēc tam rūpīgi izskalo siltā ūdenī.

Pārbaudi savas zināšanas par Latvijas filmām!

Portāls Dzentlmenis.lv grib pārbaudīt tavas zināšanas par Latvijas filmām! Aizpildi šo ātro testu un uzzini, cik labi orientējies Latvijas kino! Tavā rīcībā būs tikai 30 sekundes!

1 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

2 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

3 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

Your score is

The average score is 59%

0%

Ūdeņraža peroksīds kā patstāvīgs balinātājs nav labs – tā iedarbība ir niecīga. Bet, ja to pastiprina kāds sārmains sastāvs, piemēram, amonjaks vai soda, efekts būs acīmredzams. Uz 1 litru ūdens ņem nedaudz mazgāšanas pulvera, 0,5 g amonjaka spirta vai sodas un 25 ml ūdeņraža peroksīda 12%. Ūdeni uzkarsē līdz 60-70 grādiem un mērcē tajā veļu 10-15 minūtes; pēc mazgāšanas rūpīgi izskalo.

Turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment