Pagatavoju bērniem leģendāro kūku ‘Skudru pūznis’ pēc šīs receptes. Tagad viņi neliek mani mierā – jo grib apēst vēl vienu porciju…

Kas varbūt labāks par bērnības garšu? Tā tomēr ir nostaļģija, bet šajā gadījumā tas nav parasts ieraksts pavārgrāmatā. Šis ir stāsts par konditorijas izstrādājumu, par kuru turpinās runāt vēl gadiem ilgi – tas pārsteigs ikvienu gardēdi.

Skudru pūžņa kūka raisa nostalģiskas atmiņas par laiku, kad gardo desertu iegāde nebija viegls uzdevums, tāpēc svētku priekšvakarā mūsu mammas gatavoja visdažādākās “Napoleonu”, “krējuma” un medus kūkas. Tolaik nebija interneta, līdz ar to nebija neviens kulinārijas portāls, receptes tika ierakstītas biezās piezīmju grāmatās ar 96 lapām un tika nodotas no paaudzes paaudzē. Viena no populārākajām kūkām tajā laikā bija “Skudru pūznis”, kas nemaz nepārsteidz: tā ļoti atšķīrās no citām ar savu neparasto izskatu. Turklāt tam paredzētajā krēmā ietilpa vārīts iebiezinātais piens – super gardums visiem padomju laika bērniem. Un Skudru pūznis tika apkaisīts ar magoņu sēklām, šokolādi, riekstiem… Vispār saldummīļu sapnis, tīrs prieks. Tie, kas atceras mammas pagatavoto skudru pūzni – noteikti gribēs pamēģināt to pagatavot paši.

 

Pagatavošanas laiks: 2h 30 min

Sarežģītības pakāpe: vidējā

 

Sastāvdaļas 10 porcijām

Krēmam:

sviests – 200 g

iebiezinātais piens – 1 bundža (380-400 g)

Mīklai:

sviests – 200 g

skābs krējums 20% tauku – 130 g

cukurs – 100 g

vaniļas cukurs – 2 tējk.

milti – 600 g

cepamais pulveris – 2 tējk.

Dekorēšanai:

tumšā šokolāde – 50 g

magoņu sēklas – 10 g

 

Pagatavošana

Sagatavo mīklu Skudru pūžņa kūkai. Sviestu sagriež nelielos kubiņos, liek katliņā un, maisot, uz mazas uguns izkausē. Ļauj atdzist.

Bļodā liek skābo krējumu. Pievieno atdzesētu sviestu un samaisa. Pievieno parasto un vaniļas cukuru, sakuļ ar mikseri, līdz masa iegūst viendabīgu konsistenci.

Ar smalku sietu izsijā miltus un cepamo pulveri atsevišķā bļodā. Pēc tam pakāpeniski, mazās porcijās, iegūto maisījumu ielej skābajā krējumā un sviestā. Mīca mīklu Skudru pūžņa kūkai.

Skudru pūznim paredzēto mīklu sadaliet mazās porcijās un izlaiž caur gaļas mašīnu, uzreiz ar rokām pārtverot “nūdeles” un novieto uz cepešpannas, kas izklāta ar cepampapīru.

Cepešpannu ar mīklas “nūdelēm” liek cepeškrāsnī, kas sakarsēta līdz 180°C. Cep līdz tie kļūst zeltaini brūni, 15-20 minūtes. Ļauj atdzist un pēc tam sadrupina ar rokām.

Pagatavo krēmu Skudru pūžņa kūkai. Sviestu sagriež kubiņos un atstāj istabas temperatūrā uz 30 minūtēm. Pēc tam sakuļ ar mikseri pievienojot iebiezināto pienu.

Iegūto krēmu kārtīgi samaisa ar izceptajām “nūjiņām”. Liek kaudzē uz liela šķīvja. Skudru pūžņa kūku liek ledusskapī uz vismaz 2 stundām.

Dekorēšanai: liek tumšo šokolādi uz 30 minūtēm ledusskapī, tad sarīvē uz smalkas vai vidējas rīves. Pirms pasniegšanas apkaisa ar to, kā arī ar magoņu sēklām, virs Skudru pūžņa kūkas.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment