Daudzi dārzkopji nezina: cik bieži jālaista kartupeļi

Regulāri laistiet kartupeļus, un tie jums “pateiksies” ar lielu ražu.

Neskatoties uz kartupeļu popularitāti, ne visi dārzkopji zina, kā tos pareizi kopt. Pēc bumbuļu iestādīšanas daži cilvēki atstāj dobes bez laistīšanas, uzskatot, ka dārzenis augs pats no sevis.

Tomēr šī kultūra pieder pie mitrumu mīlošiem augiem un būs ļoti pateicīga par laistīšanu. Mēs pastāstījām, cik bieži kartupeļi jālaista un kā šo procesu padarīt ērtu.

Kad laistīt kartupeļus pēc iestādīšanas

Kartupeļiem, tāpat kā jebkuram citam dārzenim, ir nepieciešams ūdens. Nelaistīt tos augšanas laikā būs liela kļūda. Kartupeļu audzētājiem, kuri neaizmirst par laistīšanu, kartupeļu raža palielināsies divas vai trīs reizes.

Tomēr uzreiz pēc iestādīšanas kartupeļus nevajadzētu laistīt, pretējā gadījumā tie stipri stiepsies uz augšu. Lapas kļūs lielas un spēcīgas, bet sakņu sistēma novājināsies. Pagaidiet, līdz parādās vismaz 4 lapas, un tad var sākt laistīt.

Vissvarīgākais periods, kad kartupeļi ir jālaista, ir ziedēšana. Šajā laikā tiek ielikti nākamās ražas bumbuļi, noteikts to skaits un lielums. Šajā periodā pietiekams mitruma daudzums tieši ietekmē ražu.

Cik bieži laistīt kartupeļus – atkarīgs no dārzeņa šķirnes, augsnes veida un laika apstākļiem. Ja jūsu reģionā nav karstu vasaru un daudz lietainu dienu, tad laistīšanu var būt minimāla. Savukārt karstos un sausos reģionos laistīšanu labāk neignorēt. Mālainās augsnēs, kas labi saglabā mitrumu, laistīšanu var samazināt līdz pāris reizēm mēnesī.

Pieredzējuši dārzkopji iesaka kartupeļus laistīt vidēji reizi 10 dienās, ja nav lietus. Lai pārbaudītu mitruma saturu, iebāzt pirkstu 5 cm zem augsnes. Ja augsne ir sausa, tad dārzeņus ir vērts laistīt.

Lasi vēl: Kā pasargāt zemenes no kaitēm: pieredzējušu dārzkopju metode, ko var lietot pat tad, kad ogas ir izveidojušās

Kā pareizi laistīt kartupeļus

Ir svarīgi ne tikai laistīt kartupeļus laicīgi, bet arī to darīt pareizi. Ievērojiet turpmāk minētos noteikumus, lai dārzeņiem nekaitētu un laistīšana būtu pēc iespējas efektīvāka:

Nelaistiet kartupeļus dienas laikā, jo īpaši karstā un skaidrā laikā (uz lapām būs apdegumi). Atlieciet laistīšanu uz rītu vai vakaru.

Nelietojiet aukstu ūdeni. Ļaujiet šķidrumam sasilt.

Neļaujiet ūdenim nokļūt uz lapām un stublājiem.

Pārbaudi savas zināšanas par Latvijas filmām!

Portāls Dzentlmenis.lv grib pārbaudīt tavas zināšanas par Latvijas filmām! Aizpildi šo ātro testu un uzzini, cik labi orientējies Latvijas kino! Tavā rīcībā būs tikai 30 sekundes!

1 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

2 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

3 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

Your score is

The average score is 68%

0%

Pārtrauciet laistīt 2-3 nedēļas pirms ražas novākšanas.

Par visefektīvāko tiek uzskatīta kartupeļu laistīšana starpkārtā. Izmantojot šo variantu, mitrums vienmērīgi uzsūcas visos krūmos.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment