“Nenokavē laiku”: 3 drošas pazīmes, kas liecina, ka sīpols ir nogatavojies un gatavs ražas novākšanai (tādā veidā tas nepūs un labi uzglabāsies)

Daudzi dārznieki pieļauj tādas pašas kļūdas, novācot sīpolus, kā rezultātā tie vai nu nenogatavojas, vai sāk sekundāro augšanas sezonu. Tātad, kad runa ir par tīrīšanu, laiks ir būtisks.

Sīpolu novākšanas laiks daudzos reģionos ir atšķirīgs, un, lai precīzi zinātu, kad to sākt, jums jākoncentrējas uz trim drošām pazīmēm, kas liecina, ka tas ir nogatavojies.

Kad sīpoli tiek novākti, drošas pazīmes ir:

Ir vairākas šādas pazīmes. Bet paturiet prātā, ka jebkurā gadījumā nevajadzētu novākt ražu sliktos laika apstākļos. Pat ja pēc tam to ilgstoši žāvēsiet, uzglabāšanas laikā būs daudz sapuvušo sīpolu. Tātad, pazīmes, ka sīpoli ir gatavi ražas novākšanai:

Sīpolu spalvu krāsa kļūst blāva, un sīpolu gali sāk dzeltēt.
Sīpola galvas kakls mīkstina un gulstas.
Zvīņas kļūst dzeltenas vai brūnas.
Atcerieties! Nav jāgaida, kad visas dārza bultas nokritīs. Ja vismaz puse no tiem ir nokrituši zemē, varat sākt tīrīšanu.

Ko mēs darām tālāk:

 1. darbība

Tagad sīpoli ir jāizrauj no dārza. Pat ja sīpoli tika novākti lietainā laikā, tie tik un tā izrauj tos, lai tie nepaliek dārzā. Tikai šajā gadījumā jums rūpīgi jāiztīra mitra augsne.

Sīpolu nekādā gadījumā nedrīkst sist pret zemi vai kādu citu sīpoli, lai nokratītu augsni, jo tas var sabojāt iekšējos sulīgos zvīņas, kas novedīs pie visa sīpola puves.

 2. darbība

Neaizkavējiet tīrīšanu, līdz topi ir pilnībā izžuvuši. Daļa ražas var tikt zaudēta tikai tāpēc, ka sīpols nebūs redzams. Un jūs nevarēsit izvilkt sauso kātu ar rokām – tas nolūzīs, pat ja augsne ir irdena.

Lasi vēl: “Izejot no mājām, es iemetu tējas maisiņu podā, un tas vienmēr ir tīrs” – es pārbaudu kādas pazīstamas istabenes padomu

Turklāt šādi sīpoli var atsākt sakņu augšanu, un galva sāks patērēt barības vielas. Tas ne tikai zaudēs svaru, bet arī turpmāk netiks uzglabāts.

3. darbība

Tūlīt pēc rakšanas sīpolus liek nožūt. Ja gulta ir maza un galvu nav daudz, varat to pārvietot zem nojumes un žāvēt tur, līdz galotnes ir pilnībā izžuvušas.
Ja raža ir pietiekami liela, to rūpīgi izklāj dārza dobē. Žāvēšanas process ārā aizņems nedaudz ilgāku laiku, jo no rīta rasa to nedaudz samitrina. Tas nekādā veidā neietekmēs žāvēšanas kvalitāti.
Kopumā šis process ilgs 2-3 nedēļas. Šajā laikā spalva pilnībā izžūs, un jūs varat sākt noņemt nevajadzīgās galotnes.

 4. darbība

Pēc tam, kad spalva ir pilnībā izžuvusi, tā ir jāapgriež. Galvenais ir nepārgriezt to pārāk īsu, lai pūšanas baktērijas neiekļūtu spuldzes iekšpusē. Aste jāatstāj ne garāka par 3-5 cm Astes garums ir atkarīgs no sīpola izmēra. Jo lielāka galva, jo garāka aste jāatstāj. Apgrieziet žāvētās saknes apakšas līmenī, uzmanoties, lai tās nepieskartos.

5. darbība

Pārnesiet apgrieztos sīpolus uz labi vēdināmu vietu, lai tie nožūtu. Fakts ir tāds, ka, apgriežot sīpolu, nogrieztās galotnes augšējā daļā joprojām paliek zināms daudzums mitruma un tas ir pilnībā jāizžāvē, lai sīpols nepūstu.

Sīpolus izklāj vienā kārtā un žāvē 1-2 nedēļas. Reizēm apgrieziet spuldzes otrādi. Šajā gadījumā būs dzirdama sausajām zvīņām raksturīgā šalkoņa.

 6. darbība

Pirms uzglabāšanas uzglabāšanai sīpolus vēlreiz sašķirojiet, noņemot visus sapelējušos un bojātos sīpolus.

Lasi vēl: Dzīvē ielauzīsies brīnumi: 3 zodiaka zīmes, kuru sapņi kļūs par īstenību

Sīpolus vislabāk uzglabāt plastmasas kastēs vai tīklos istabas temperatūrā ar mitrumu ne vairāk kā 60%.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment