Vienkāršas, bet efektīvas “ēsmas” bitēm: kā palielināt apputeksnētāju skaitu savā dārzā

Bites ir svarīga ekosistēmas daļa, tās veicina augu daudzveidību dārzā. Tomēr to klātbūtne var samazināties kaitēkļu un putnu klātbūtnes dēļ.

Pilnīgi pamatoti tiek uzskatīts, ka, ja bites izzudīs, tad ¾ daļa no planētas augiem aizies bojā. Un, ņemot vērā pašreizējos bišu izzušanas tempus, šāda skumja nākotnes perspektīva ir visai reāla. Ja tā patiešām notiks, tad liela daļa kultūraugi izzudīs, tiks izjaukts dabas līdzsvars, jo cietīs arī savvaļas augu eksistence.

Ko jūs varat darīt, lai piesaistītu bites savam dārzam un pavairotu ražīgumu

Bites ir svarīgi apputeksnētāji, pateicoties kuriem mēs iegūstam labību un augi vairojas. Šie kukaiņi pārnēsā ziedputekšņus no viena zieda uz otru, veicinot augļu un vēlāk sēklu veidošanos.

Viņu loma ir īpaši svarīga dažādiem lauksaimniecības augiem un kultūraugiem, kas nodrošina pārtiku cilvēkiem un dzīvniekiem. Ja jūs palielināsiet bišu skaitu savā dārzā un augļu dārzā, jūsu raža ievērojami palielināsies. Galu galā vairāk apputeksnēšanas nozīmē vairāk augļu un sēklu.

Galvenokārt bites piesaista dažādi ziedi un ziedoši krūmi. Tāpēc dārzā noteikti stādiet daudz ziedu, īpaši tos, kas ir spilgtās krāsās vai ar spēcīgu aromātu: piparmētras, lavandas, saulespuķes, asteres, magones, rudzupuķes, margrietiņas. Pat tad, ja jums ir tikai dārzeņu dārzs, ir lietderīgi gar perimetru iesēt minētos augus, vai arī tos sēt starp dobēm, lai pavairotu bišu skaitu.

Lasi vēl: Ja apstrādāsiet rozes ar šo šķīdumu, laputis nekavējoties pametīs šo augu

Bitēm nepieciešams arī ūdens. Tāpēc ir vērts pa dārza perimetru izvietot pudeles vai nelielas ūdens tvertnes. Ir svarīgi, lai šķidrums būtu vienmēr pieejams, jo īpaši liela karstuma dienās.

Ķīmiskie pesticīdi var kaitēt bitēm un citiem kukaiņiem, kas apputeksnē augus. Tāpēc, lai pasargātu kultūraugus no sl***m un kaitēkļiem, jāizmanto dabiskas un bioloģiskas metodes.

Pārbaudi savas zināšanas par Latvijas filmām!

Portāls Dzentlmenis.lv grib pārbaudīt tavas zināšanas par Latvijas filmām! Aizpildi šo ātro testu un uzzini, cik labi orientējies Latvijas kino! Tavā rīcībā būs tikai 30 sekundes!

1 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

2 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

3 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

Your score is

The average score is 67%

0%

Bites bieži meklē ligzdošanas vietas. Mēģiniet dārzā ierīkot ligzdas šiem kukaiņiem. Ligzdu materiāls var būt zari, lapas un citi koka materiāli. Centieties rūpīgi kopt dārzu, lai tajā vienmēr ziedētu ziedi dažādos gadalaikos – tas nodrošinās barību bitēm visu sezonu.

 

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment