Norvēģija balsos pret milzīgo Tesla vadītāja Elona Maska atalgojumu

Elons Masks

Norvēģijas 1,7 triljonu ASV dolāru lielais valsts ieguldījumu fonds sestdien paziņoja, ka balsos pret Tesla 56 miljardus ASV dolāru lielo atalgojuma paketi kompānijas vadītājam Elonam Maskam.

 

Par šo pretrunīgo jautājumu nākamnedēļ notiks akcionāru balsojums pēc tam, kad Delavēras tiesnesis to šā gada sākumā atzina šo paketi par spēkā neesošu. Saskaņā ar  datiem Norvēģijas fonds ir astotais lielākais Tesla akcionārs.

Maska atalgojums, kas ir lielākais uzņēmuma vadītājam korporatīvajā pasaulē, tika apstiprināts 2018. gadā, taču šā gada sākumā tiesnesis to anulēja, norādot, ka šī summa ir netaisnīga pret akcionāriem, nosaucot to par “neaptveramu summu”.
Fonds paziņoja, ka novērtē “ievērojamo vērtību, kas radīta Maska kunga vadībā kopš piešķiršanas datuma 2018. gadā”.
Tomēr “mēs joprojām esam nobažījušies par atalgojuma kopējo apmēru, struktūru, ņemot vērā darbības rādītājus, atšķaidīšanu un galveno personu riska mazināšanas trūkumu”, norādīja fonda pārvaldītājs Norges Bank Investment Management (NBIM). 2018. gadā fonds balsoja pret šo paketi.

“Mēs turpināsim meklēt konstruktīvu dialogu ar Tesla par šo un citiem jautājumiem,” piebilda NBIM.

Fonds, kuram saskaņā ar fonda datiem pieder 0,98 % akciju 7,7 miljardu ASV dolāru vērtībā, ir kritiski izteicies par pārmērīgu izpilddirektoru atalgojumu.

Pagājušajā gadā tas nobalsoja pret vairāk nekā pusi no ASV uzņēmumu vadītāju atalgojuma paketēm, kas pārsniedz 20 miljonus ASV dolāru, brīdinot, ka tās neatbilst ilgtermiņa vērtības radīšanai akcionāriem.

Fonds arī paziņoja, ka balsos par akcionāru priekšlikumu, kurā Tesla tiek aicināta pieņemt lielāku arodbiedrību brīvības un koplīgumu slēgšanas politiku, kas ir ieguvums arodbiedrībām, kuras cenšas nostiprināt savu ietekmi ASV automobiļu ražotājā.
Balsojums notika laikā, kad Tesla turpina saskarties ar protesta akcijām Zviedrijā, kur tās mehāniķi streiko kopš 27. oktobra, kas ir viens no ilgākajiem darba strīdiem valstī.

Norvēģijas fonds, kuram pieder 1,5 % no visām pasaules biržā kotētajām akcijām, 2022. gadā atbalstīja arī akcionāru priekšlikumu, kurā Tesla tika aicināta pieņemt politiku, kas paredz ievērot tādas darba ņēmēju tiesības kā arodbiedrības brīvība un koplīgumu slēgšana.

Elektromobiļu ražotājs Ziemeļvalstu reģionā saskaras ar arodbiedrību un dažu pensiju fondu pretestību saistībā ar atteikšanos pieņemt Zviedrijas mehāniķu prasību par koplīgumu slēgšanas tiesībām, kas attiecas uz algām un citiem nosacījumiem.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment