Es gatavoju jāņogu želeju – iecienīta slinkuma recepte, bieza kā marmelāde. Un 4 mazi želejas triki

Saulē mirdz, dārgakmeņi skaisti, ar smalku īstu jāņogu smaržu, biezs. Tā nav tikai karote – tā ir kā marmelāde. Tā ir tikai ļoti želejveida želeja – es to gatavoju daudzus gadus, es nemeklēju citas receptes: tā ir vienkārša, pat slinka. Un – ļoti garšīgi un skaisti.

Un viltības: par traukiem, par putām, par cukuru, zariem, sēklām, pektīniem un maisīšanas laiku.

Sarkano jāņogu želeja: recepte + mazi triki

1. triks.

Par ogām. Tās nav zemenes, ne avenes – sarkanās jāņogas vārot sniegs daudz putu. Un – mums tas nav jāvāra lēni: želejai ir nepieciešama aktīva vārīšana, aktīva maisīšana, lai saželētu.

Un tas, it īpaši putu galva, nav savienojams ar baseinu. Tāpēc noderēs augsts kastrolis, kurā ir “rezervē” vieta putām.

Triks 2.

Par zariem. Mūsu slinkums dažkārt ir lietderīgs. Īpaši želejas gadījumā: man nepatīk mizot jāņogas, noņemot tās no zariem – un tas nav jādara.

Zari satur pektīnu, to pašu vērtīgo pektīnu, kas padara želeju biezu, blīvu un līdzīgu marmelādei.

Un tas ir labi: tas ir “vietējais” jāņogu zars.

Tāpēc jāņogas un zariņus vienkārši apkaisu ar cukuru.

 

Kļūdas, vārot jaunos kartupeļus: Vai esi pārliecināts, ka vāri pareizi?

 

Triks 3.

Gatavojiet bez ūdens. Jā, šī ir želeja, nevis ievārījums, nevis kompots. Tikai tīra jāņogu sula.

Kā to iegūt? Vienkārši apkaisa jāņogas ar cukuru. Ar zariem

Mēs neizmantojam visu cukuru – apmēram 1/3. Pārējais gatavošanas laikā. Pretējā gadījumā var rasties pielipšana pie dibena, cukura piedegšana un nepatīkama pēcgarša.

Lasi vēl: “Vienkārši ielieku sīpolus mikroviļņu krāsnī uz 3 minūtēm”: pamēģinot vienreiz, daru to visu laiku

Un – krāsas zudums: želeja kļūst tumšāka, želejai nepatīk piededzis cukurs.

Par -1,2 kg cukura 1 kg jāņogas. Pēc zaru atdalīšanas paliek aptuveni 700 g vai līdz 800 g.

Šim daudzumam 1-1,2 kg cukura, apmēram 1:1 attiecība. Tas ir ļoti salds, bet ļoti sveķains. Un garšīgi. Lai gan var lietot nedaudz mazāk cukura – smalkais skābums nāk tikai par labu.

 

Šķir otru lapu, lai uzzinātu pārējos trikus

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment