Sena vecmāmiņu metode, kā atbrīvoties no laputīm, nenodarot kaitējumu kultūraugiem

Laputis ir labi pazīstams dārzu un mazdārziņu kaitēklis. Šie mazie parazīti sastopami gandrīz uz visiem dārza un mazdārziņa augiem, tie barojas ar lapu un dzinumu sulu, kas izraisa to saraušanos un izžūšanu.

Laputis izdala cukuru saturošus izdalījumus, kas uzkrājas uz lapu un dzinumu virsmas un kavē normālu augu elpošanu. Turklāt šajā saldajā plēvē vairojas sēnītes un vīrusi, kas var izraisīt kultūraugu bojāeju.

Svarīgi ir laicīgi pamanīt laputu parādīšanos un pēc iespējas ātrāk neitralizēt kaitēkļus. Protams, ir skaidrs, ka nobriedušus augļus un ogas nav jāārstē ar ķīmiju, šajā gadījumā var izmantot bioloģiskos vai tautas līdzekļus.

Mēs piedāvājam metodi, ko jau kopš seniem laikiem izmantoja mūsu vecmāmiņas, apstrādājot savus zemes gabalus. Pēc ekspertu domām, rezultāts ir redzams 12 stundu laikā.

Lai apturētu laputu invāziju, izšķīdiniet 50 g veļas ziepju divos litros karsta ūdens. Pēc ziepju izšķīdināšanas gatavais šķīdums jāatšķaida ar aukstu ūdeni, kopējo tilpumu palielinot līdz 10 litriem ūdens. Mūsu vecmāmiņas ar šādu šķīdumu apstrādāja savus dārzus, un rezultāts bija labs. Tomēr, lai laputis vairāk neatgrieztos jūsu dārzā, sagatavotajam šķīdumam pievienojiet vēl divas ēdamkarotes karbamīda mēslojuma. Samaisiet un apstrādājiet ar to augus.

Kaitēkļa skarto augu lapas jāapstrādā no visām pusēm. Šķīdums ir pilnīgi drošs augam, tāpēc, ja pirmajā reizē tas nedarbojas, apstrādi var atkārtot.

Ja kaitēkļi ir stipri skāruši augus un raža vēl tālu, labāk izmantot ķīmiskus līdzekļus. Speciālie preparāti ir kombinējami ar tautas līdzekļiem.

Lasi vēl: Ceptas paprikas salāti itāļu gaumē: vasarīgi garda ēdiena recepte

Smidzinot ar ķīmiskām vielām, ir svarīgi ievērot vispārīgos noteikumus:

Apstrāde jāveic bezvēja laikā.

Sagatavot darba šķīdumu saskaņā ar norādījumiem.

Lietojiet individuālos aizsardzības līdzekļus.

Pārbaudi savas zināšanas par Latvijas filmām!

Portāls Dzentlmenis.lv grib pārbaudīt tavas zināšanas par Latvijas filmām! Aizpildi šo ātro testu un uzzini, cik labi orientējies Latvijas kino! Tavā rīcībā būs tikai 30 sekundes!

1 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

2 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

3 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

Your score is

The average score is 67%

0%

Izsmidziniet šķīdumu uz lapu aizmugurējās puses, kur kaitēkļu koncentrācija ir vislielākā.

Lielākajai daļai mūsdienu preparātu ir kombinēta iedarbība, lai ar minimālu devu sasniegtu maksimālu efektu. Lai panāktu lielāku efektivitāti, preparāti jālieto pārmaiņus.

 

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment