Populārais tūrisma galamērķis Barselona plāno līdz 2028. gadam aizliegt Airnb un brīvdienu dzīvokļu īri tūristiem

Barselona, viens no populārākajiem Spānijas atpūtas galamērķiem, piektdien paziņoja, ka līdz 2028. gadam aizliegs dzīvokļu īri tūristiem, un tas ir negaidīti drastisks solis, jo tā cenšas ierobežot strauji augošās mājokļu cenas un padarīt pilsētu iedzīvotājiem pieņemamu dzīvošanai.

Pilsētas kreisi noskaņotais mērs Žaume Kolboni (Jaume Collboni) paziņoja, ka līdz 2028. gada novembrim Barselonā tiks anulētas licences 10 101 dzīvoklim, kas pašlaik ir apstiprināti kā īstermiņa īres dzīvokļi.

“Mēs risinām, mūsuprāt, lielāko Barselonas problēmu,” Kolboni sacīja pilsētas pašvaldības pasākumā.

Īstermiņa īres bums Barselonā, Spānijas tūristu visvairāk apmeklētajā pilsētā, nozīmē, ka daži iedzīvotāji nevar atļauties dzīvokli pēc tam, kad īres maksa pēdējo 10 gadu laikā pieauga par 68 %, bet mājokļa iegādes izmaksas palielinājās par 38 %, teica Kollboni. Viņš piebilda, ka mājokļu pieejamība ir kļuvusi par nevienlīdzības faktoru, jo īpaši jauniešu vidū.

Valstu valdības priecājas par tūrisma radītajiem ekonomiskajiem ieguvumiem – Spānija ir viena no trijām visvairāk apmeklētajām valstīm pasaulē -, taču, tā kā vietējie iedzīvotāji dažviet ir izstumti no tirgus, visā Eiropā arvien aktuālāks kļūst jautājums īpašnieku priekšroku ienesīgai tūristu īrei.

Pēdējos desmit gados vietējās pašvaldības ir izsludinājušas ierobežojumus īstermiņa īrei tādās vietās kā Spānijas Kanāriju salas, Lisabona un Berlīne.

Spānijas sociālistu mājokļu ministre Izabella Rodrigesa (Isabel Rodriguez) sacīja, ka atbalsta Barselonas lēmumu.

“Runa ir par visu nepieciešamo, lai garantētu piekļuvi pieejamiem mājokļiem,” viņa rakstīja vietnē X.

Atpūtas īres platforma Airbnb , kurā izvietots ievērojams skaits Barselonas piedāvājumu, uzreiz neatbildēja uz lūgumu sniegt komentārus.

“Kollboni pieļauj kļūdu, kas novedīs pie (lielākas) nabadzības un bezdarba,” paziņojumā norādīja Barselonas tūristu dzīvokļu asociācija APARTUR, piebilstot, ka aizliegums izraisīs nelegālo tūristu dzīvokļu skaita pieaugumu.

Viesnīcas no šī soļa gūs labumu. Jaunu viesnīcu atvēršanu pilsētas populārākajos rajonos aizliedza galēji kreisā partija, kas Barselonā valdīs no 2015. līdz 2023. gadam, taču Kolboni ir devis signālu, ka varētu šo ierobežojumu mīkstināt.

Barselonas viesnīcu asociācija atteicās komentēt piektdienas paziņojumu.

“Šos 10 000 dzīvokļu izmantos pilsētas iedzīvotāji vai arī tie nonāks tirgū izīrēšanai vai pārdošanai,” par šo pasākumu sacīja Kollboni.

Barselonas pašvaldība paziņojumā norādīja, ka tā saglabās savu “stingro” pārbaužu režīmu, lai atklātu iespējamos nelegālos tūristu dzīvokļus, kad aizliegums stāsies spēkā.

Pēdējos gados pilsētā nav atļauts būvēt jaunus tūristu dzīvokļus. Pašvaldība kopš 2016. gada ir devusi rīkojumu slēgt 9700 nelegālus tūristu dzīvokļus, un gandrīz 3500 dzīvokļi ir atgūti, lai tos izmantotu kā primāros mājokļus vietējiem iedzīvotājiem, tā norādīja pašvaldība.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment