Saskaņā ar sendienu receptēm mūsu vecmāmiņas, gatavojot ievārījumu, izmantoja 1 kilogramu ogu vai augļu uz 1 kilogramu cukura. Bet ieteicamā dienas cukura deva pieaugušam cilvēkam ir 25 grami (apmēram 5-6 tējkarotes).
Pamatojoties uz to, ir skaidrs, ka vienā “veselīgā” ievārījuma burciņā ir ļoti daudz cukura. Bet vai pēc vārīšanas vitamīni ievārījumā saglabājas pietiekamā mērā, tas ir liels jautājums.
Gribu uzreiz pateikt divas lietas:
Es neiebilstu pret visādu labumu baudīšanu. Varu ēst arī ievārījumu, bet daru to reti un ar mēru. Es nepiešķiru ievārījumam nekādas maģiskas ārstnieciskas īpašības. Tas ir tikai garšīgs cienasts, tas arī viss.
Es nemēģinu tevi atrunāt no ievārījuma ēšanas. Tā ir tava veselība un tava izvēle. Es tikai dalos savās pārdomās par šo jautājumu. Tu vari man piekrist vai ne.
Kāpēc iebilstu pret liela ievārījuma daudzuma lietošanu
Pārāk daudz cukura
Mūsdienās daudzi cilvēki cieš no cukura diabēta. Cukuru nereti lietojam nesamērīgi daudz: pievienojam tējai, kafijai, limonādei, uzņemam uzturā no gatavām mērcēm, desertiem, konditorejas izstrādājumiem utt.
Un mēs par to pat nedomājam. Rezultātā varam ievērojami pārsniegt ikdienas cukura devu.
Turpinājumu lasiet nākošajā lapā