Japāna izdod jaunas jenu banknotes ar 3D hologrammas tehnoloģiju, lai cīnītos pret viltošanu

Japāna jūlija sākumā izdeva pirmās jaunās banknotes divu desmitgažu laikā – jenu banknotes ar 3D hologrammas tehnoloģiju, lai cīnītos pret viltojumiem.

Premjerministrs Fumio Kišida uzslavēja jauno 10 000 jenu, 5 000 jenu un 1 000 jenu banknošu modernās pretviltošanas īpašības, kas ir vēsturiskas.

“Es ceru, ka iedzīvotājiem jaunās banknotes patiks un palīdzēs aktivizēt Japānas ekonomiku,” viņš teica žurnālistiem.

Lai gan jaunās naudaszīmes tika laistas apgrozībā ar fanfarām, jau lietotā valūta paliks spēkā. Patiesībā cilvēkiem joprojām būs nepieciešamas vecākas banknotes, lai izmantotu lielāko daļu tirdzniecības automātu un samaksātu par autobusu biļetēm, ziņoja vietējie plašsaziņas līdzekļi.

Kišida norādīja, ka uz banknotēm attēlotie cilvēki godina Japānas kapitālismu, sieviešu līdztiesību un zinātnes inovācijas.

Uz 10 000 jenu banknotes, kuras vērtība pēc pašreizējā valūtas maiņas kursa ir aptuveni 62 ASV dolāri, ir attēlots Eiči Šibusava, kas pazīstams kā “japāņu kapitālisma tēvs” un viens no galvenajiem Japānas modernās ekonomikas veidotājiem. Viņam piedēvē simtiem uzņēmumu dibinātāju.

Uz 5000 jenu banknotes, kuras vērtība ir aptuveni 30 ASV dolāri, ir attēlota Umeko Tsuda, feministu pioniere un pedagoģe, kas nodibināja koledžu. Uz 1000 jenu banknotes, kuras vērtība ir aptuveni 6,20 ASV dolāri, attēlots ārsts Šibasaburo Kitasato, kurš bija nozīmīgs daudzu kaišu pētnieks.

Katras banknotes otrā pusē ir attēlota Tokijas stacija, vistērijas ziedi un attēlotais Fudzi kalns.

Jaunajās banknotēs ir arī lielāks drukas izmērs, lai tās būtu vieglāk salasāmas, jo īpaši valsts vecākajiem iedzīvotājiem.

Saskaņā ar valdības sniegto informāciju līdz nākamā gada marta beigām tiks iespiesti gandrīz 7,5 miljardi jauno banknošu.

Var paiet zināms laiks, līdz vienkāršie iedzīvotāji saņems jaunās banknotes. Vispirms tās nonāks bankās un citās finanšu organizācijās. Pēc tam tās tiks izplatītas bankomātos un veikalos, ziņo Japānas Banka.

Lielākā daļa darījumu Japānā joprojām tiek veikti skaidrā naudā, un bezskaidras naudas norēķini ir ieviesušies lēnāk nekā daudzās citās valstīs.

“Lai gan pasaule virzās uz bezskaidras naudas mijiedarbību, mēs uzskatām, ka skaidra nauda joprojām ir svarīga kā veids, kā droši norēķināties par maksājumiem jebkurā vietā un laikā,” sacīja Japānas Bankas vadītājs Kazuo Ueda.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment