Leģendārais ērkšķogu ievārījums, pārsteigs pat izsmalcinātākos gardēžus. Manas omītes recepte ar aizraujošu vēsturi!

Ērkšķogu laiks ir klāt, tāpēc jāsteidz mieloties gan ar svaigām, vitamīniem ļoti bagātām ogām, gan jāparūpējas par ziemas krājumiem.

 

Mana omīte, izcila konservēšanas eksperte, nesen pagatavoja neparastu, tā saucamo karalisko ērkšķogu ievārījumu, uzlika to uz plānajām pankūkām un pacienāja mani. Dievs ir mans liecinieks –  tik gardu saldēdienu vēl nebiju baudījusi!

 

Tautā runā, ka karaliskais ērkšķogu ievārījums šādi neesot nosaukts nejaušības dēļ.  Leģenda vēsta, ka kaut ko līdzīgu Krievijas impērijas ķeizarienei Katrīnai Lielajai savulaik esot pasniegusi kāda večiņa, kas kalpoja pils virtuvē.

 

Fakts tāds, ka imperatore palīdzējusi izglābt sirmās sievietes mazdēlu, kuru gribēja sodīt par noziegumu, ko viņš nebija pastrādājis. Tāpēc vecmāmuļa nolēmusi pateikties Katrīnai, kā vien spēja.

 

Ķeizarienei gastronomiskā dāvana tā iepatikās, ka viņa saviem pavāriem lika turpmāk iekļaut viņas ēdienkartē karalisko ērkšķogu ievārījumu.

 

Neņemamies spriest, vai šis stāsts ir patiess, taču varam droši apgalvot, ka šāds gardums patiešām ir pat izsmalcinātāko gardēžu ievērības cienīgs!

 

Karaliskā ērkšķogu ievārījuma sastāvdaļas:

 

1 kilograms ērkšķogu;

100 grami ķiršu lapu;

500 mililitri ūdens;

1 tējkarote citronskābes;

1 kilograms cukura;

1/2 tējkarote vaniļas ekstrakta;

50 mililitri degvīna.

Šķir otru lapu, lai redzētu pagatavošanas gaitu!

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment