Ikvienam dzīvē ir bijuši brīži, kad, atverot ievārījuma burciņu, mēs ieraudzījām pelējuma kārtu. Nezinu, kā jūs personīgi to darāt, bet ir cilvēki (un es arī), kuri noņem pelējumu no virspuses, nogaršo ievārījumu, un, ja tas garšo normāli, to var ēst, bet to darīt nevajadzētu….
Pelējumi ir mikroskopiskas sēnītes, kas dzīvo un vairojas dažādās vidēs – šajā gadījumā pārtikas produktos. Pūkainais aplikums uz ievārījuma/džemā/tomātu pastas (pat jebkura cietā produkta) virsmas ir “kātiņi” ar sporām, kas kalpo vairošanās procesam, bet zem virsmas ir micēlija hifi (sakņu pavedieni, attēlā zemāk), ar kuriem sēnītes uzsūc ūdeni un barības vielas.
Ir vērts saprast, ka, jo mīkstāks un treknāks ir produkts, jo dziļāk iesniedzas sakņu pavedieni (hifas).
VIDEO:
Piemēram, cietajam sieram pietiek noņemt pelējumu un dažus centimetrus dziļi, jo produkts ir ciets un pelējuma pavedieni nevar iekļūt pārāk dziļi. Taču tas attiecas uz gadījumu, ja pelējums ir parādījies nesen. Un, ja mēs aplūkojam piemēru ar ievārījumu vai džemu, tad tur pavedieni ļoti ātri iespiežas dziļi.
Lasi vēl: Iemērktas un gatavas: sviestmaizes, ko mēs ar mammu joprojām gatavojam brīvdienās (lai cik reizes es gatavotu, ar to vienmēr nepietiek)
Ir daudz pelējuma veidu, un bez laboratorijas un cilvēka, kurš zina, kā šo laboratoriju izmantot, nav iespējams noskaidrot, kāda veida pelējums ir parādījies uz jūsu produkta.
Šķir otru lapu, lai lasītu turpinājumu…
Tevi noteikti interesēs
- No 22. oktobra Latvijā ievērojami mainīsies laika apstākļi: meteorologs Toms Bricis nāk klajā ar pārsteigumu
- Šodien atnācu mājās agrāk nekā parasti un vīrs par to nenojauta; atvēru dzīvokļa durvis un nezināju kur likties
- Redzēju, kā vācieši liek aploksnes uz atkritumu tvertnēm – tagad saprotu, kāpēc
- Aizbraucu ciemos pie drauga uz Zviedriju un nobrīnījos, kā viņi dzīvo šādos apstākļos: 4 nepatīkamas detaļas viņu dzīvokļos
- 10 lietas, kurām pēc 60 vairs nav jēgas — stāstu, kāpēc tās labāk aizmirst
- Kā pareizi nomizot sardeli dabīgajā apvalkā, lai tā nesadalītos