Iepriekš mana ķiploku raža sabojājās ļoti ātri. Tagad “ķiploku uzglabāšana” – stingri saskaņā ar žurnāla ieteikumiem (galvas tiek glabātas ilgu laiku)

Gandrīz visos dārza gabalos var redzēt ķiploku dobes. Šo kultūru audzē visur. Ķiplokiem nav nepieciešama īpaša kopšana, tāpēc ikviens dārznieks tos var viegli izaudzēt.

Bet ne visiem izdodas saglabāt ražu līdz ziemai. Šodien es jums pastāstīšu par vienu interesantu ķiploku sagatavošanas metodi uzglabāšanai, kas palīdzēs pēc iespējas ilgāk saglabāt dārzeņus.

Pareiza ķiploku novākšana

Ķiploki ir nogatavojušies. Kā noteikt precīzu ražas novākšanas dienu? Jūs nevarat steigties ar tīrīšanu, taču novēlota savākšana neko labu nenovedīs. Ja sakņaugus noņemsiet no zemes pārāk agri, jūs tos nevarēsiet ilgi saglabāt.

Turklāt augšanas sezonas beigās, tiklīdz lapas sāk izžūt, visas nepieciešamās vielas no lapotnes nonāk sīpolā. Secinājums liek domāt: no liela vielu daudzuma dārzenis iegūst īpašu asu garšu. Un šādi augļi tiks labi uzglabāti.

Nu, ja ķiploki pārāk ilgi paliks dārzā, tad derīguma termiņš kļūs slikts. Un uzglabāšanas laikā zobi ātri izžūs.

Viss ir jādara laikus. Dažiem augiem ir iespējams nenogriezt bultas. Tad jums ir jāturpina orientēties pēc bumbuļu nobriešanas. Bultiņa iztaisnota, kapsula saplaisājusi – tas ir pirmais signāls par sakņu kultūru nogatavošanos.

Bet ko darīt, ja esat steidzies un aizmirsis atstāt vismaz vienu bultiņu? Neuztraucieties. No katras neparedzētas situācijas ir izeja. Tagad vērojiet lapas. Tās ir kļuvušas dzeltenas un nokritušas – sāciet novākt ražu.

Tagad par laikapstākļiem

Centieties ķiplokus no zemes izņemt sausā un saulainā dienā. Vēlams, lai tādi laika apstākļi būtu pirms novākšanas.

Taču ne vienmēr tas izdodas tā, kā mēs vēlamies. Dažkārt jūlijā ir ilgstošas lietusgāzes. Ko tad darīt ar ķiplokiem?

Viss ir ļoti vienkārši: virs dobes var ierīkot lokus un pār tiem izstiept audumu. Šādā veidā zeme izžūst, un sakņaugus var izrakt.

Par augļu žāvēšanu

Novāktie ķiploki pirms uzglabāšanas ir jāizžāvē. Dārzeņus nav nepieciešams pārāk ilgi turēt dobē. Izklājiet galviņas vienā slānī un ļaujiet tām žāvēties dažas stundas. Vispirms turiet ķiplokus vienā pusē, pēc tam apgrieziet tos un ļaujiet žāvēties no otras puses.

Ja laikapstākļi ir lietaini, nekavējoties pārceliet sakņu kultūras uz nojumi vai lapeni.

Neizgrieziet lapas, ļaujiet tām izžūt dabiski.

Interesanta pieeja pēc ražas novākšanas

Varbūt daži no jums zina par šo metodi, bet es pirmo reizi par to dzirdēju tikai pagājušajā gadā. Es nolēmu neapstrādāt visu ražu, bet izmēģināju to tikai uz dažām galviņām.

Lasi vēl: “Nodzeltējuši gurķi atkal ziedēs un veidos lielisku ražu”: vienkāršs veids, kā pagarināt gurķu augļošanu

Apstrādātie ķiploki uzglabājās daudz ilgāk nekā pārējās sakņu kultūras.

 

 

Šķir otru lapu, lai lasītu turpinājumu….

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment