Kāpēc kaķiem patīk kastes? Izrādās, ka tā nav tikai kaprīze, bet gan reāla vajadzība

Ko izvēlēsies gandrīz katrs kaķis uz Zemes: jaunu un ērtu gultu vai kastīti, kurā šī gulta pirkta? Protams, kasti! Un viņi laimīgi sēdēs tajā, kamēr jūs skaitīsiet, cik daudz naudas tika iztērēts šai nelaimīgajai un tagad nevajadzīgajai gultai. Kāpēc visiem kaķiem tik ļoti patīk kastes?

Pirmais un viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ kastes ir tik ļoti iecienītas, ir tas, ka tās palīdz ūsām mazāk saspringt. Šis temats tika pilnībā izpētīts Nīderlandes kaķu patversmē. Tikko ievestos dzīvniekus sadalīja divās grupās: vienai grupai iežogojumā ielika kastīti, bet pārējiem šādu lietu nedeva. Eksperimenta laikā zinātnieki novērtēja gan kaķu uzvedību, gan stresa hormonu līmeni to organismā. Rezultātā tie dzīvnieki, kuriem bija pieejamas kastes un kuri varēja paslēpties, kad vien vēlas, ātrāk pielāgojās jaunajiem apstākļiem nojumē un piedzīvoja daudz mazāku stresu.

Tas viss tāpēc, ka kastes zināmā mērā atbilst dzīvnieku dabiskajām vajadzībām – atrast nošķirtas, mājīgas vietas, kur pavadīt laiku un gulēt. Kaste ir slēgts no visām pusēm, un kaķis var apskatīt teritoriju apkārt un neuztraukties par uzbrukumu “no muguras”.

Lasi vēl: Cik daudz veļas pulvera pievienot veļas mašīnai: meistara padoms

Jā, mājdzīvnieki piedzīvo daudz mazāk iemeslu satraukumam, taču arī viņiem reizēm ir nepieciešams “paslēpties no pasaules un atpūsties drošībā”.

 

 

Šķir otru lapu, lai lasītu turpinājumu….

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment