Kā sagatavot rozes ziemai – plašs materiāls par visus, kas jums jāzina

Daudzi zina teicienu: “Sagatavojiet ragavas jau vasarā”. Un rozes, tāpat kā ragavas, ir jāsagatavo ziemai jau augustā. Kas jādara, lai tās bez problēmām pārciestu  visu sezonu? Izpratīsim punktu pēc punkta.

 

Samaziniet laistīšanu

Rozēm patīk daudz mitruma, tās ir jālaista no maija vidus visas vasaras garumā reizi nedēļā. Un tām nepieciešams daudz ūdens: 2 spaiņi lielajiem krūmiem un 1 spaiņa zemiem augiem.

Bet augusta otrajā pusē laistīšana jāsamazina uz pusi: laistiet retāk – reizi 2 nedēļās, un normai jābūt mazākai par pusi, tas ir, 1 spainis lielajiem augiem un puse spaiņa – mazajiem augiem.

Ir svarīgi atcerēties, ka ūdenim jābūt siltam: auksts no kolonnas vai akas izraisīs slimību – melnās plankumainības un miltrasas – uzliesmojumu. Un labāk laistīt no rīta, lai līdz vakaram augsnes virsma būtu izžuvusi. Ja tā būs mitra, kombinācijā ar nakts vēsumu mēs iegūsim tādu pašu slimību uzliesmojumu.

 

Mēslojuma lietošana

Augustā rozēm nepieciešami 2 veidu mēslošanas līdzekļi: fosfors un potašs.

Fosfors ir atbildīgs par augu ziedēšanu. Taču tas nav visas tā funkcijas – tas arī palielina augu izturību pret stresa situācijām: sausumu un zemām temperatūrām. Un, lai gan mēs varam cīnīties ar sausumu, laistot, pret ziemas salnām mēs neko nevaram darīt. Tāpēc fosfora mēslojums ir svarīgs.

Kālijs ir nepieciešams augiem, lai veidotu ražu. Te atkal kāds aizdomāsies: kādu ražu veido rozes? Tomēr daudzas šķirnes veido augļus – tāpat kā rožu plūškoki. Un augam tie ir vajadzīgi, bet par to vēlāk. Turklāt kālijs, tāpat kā fosfors, palielina ziemcietību, kas ir svarīgi reģionos ar aukstām ziemām.

Sezonas beigās rozēm nepieciešami mēslošanas līdzekļi 3 posmos:

Augusta vidū;

augusta pēdējās dienās vai septembra sākumā;

septembra vidū.

 

Tie visi ir vienādi: 1 ēdamkarote superfosfāta un 1 ēdamkarote kālija sulfāta uz 10 litriem ūdens. Norma – 3 litri uz krūmu.
Un augusta vidū zem katra rožu krūma ir lietderīgi iebērt sauju koka pelnu.

Svarīgākie jautājumi un atbildes gan vēl tikai sekos!

 

Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment