Kā apgriezt pelargonijas rudenī: 2 iespējas. Niananse, ko piemin maz cilvēku (un tas ir žēl)

Nesāciet apgriezt pelargonijas – āras, istabas vai jebkuras citas -, pirms neesat atbildējuši uz svarīgāko jautājumu: “Kāpēc es to vispār daru?”. Galamērķis nosaka, KĀ un KAD zarus apgriezt. 

Visas darbības ar istabas augiem mēs nedarām tāpēc, ka “tā teikts, ka tas jādara”, bet gan formulēta mērķa dēļ. Lai gan ar nezūdošajām pelargonijām – (tautā – “ģerānijām”), šķiet, var darīt pilnīgi visu. Gandrīz jebko.

Kāpēc rudenī apgriezt pelargonijas

Vasaras laikā augs ir kļuvis pārāk liels vai neglīts. Piemēram, uz ielas pelargonijas iegūst nepiedienīgu izmēru. Vai arī kaut kur kaut kas ir izstiepies, nokritušas lapas un kailas atvases… To visu var apvienot atzarošanā “Par godu”: shēmas mērķis ir nogriezt pārāk garus un pārlieku lielus augus pirms ziemošanas mājās. Tā, lai uz to būtu patīkami skatīties un tas aizņemtu mazāk vietas.

Puķkopis vēlas jau tagad noteikt auga nākotnes formu. Aprēķins ir vienkāršs: tagad nogriež, ziemas laikā pelargonija ataug, līdz pavasarim rezultāts ir nobriedis, ziedošs krūms. Taču šeit ir kāda nianse, kuras dēļ es rudenī nekad nenogriežu pelargonijas, lai veidotu to formu.

Ja jums ir karaliskā pelargonija vai tās pēcnācēja eņģeļpelargonija, rudenī to apgrieziet! Šīm sugām ir īpašs mehānisms – lielākā daļa ziedpumpuru veidojas ziemā vēsos apstākļos:

Ja “karalienes” un “eņģeļus” nogriezīsiet tagad, rudenī, un novietosiet tos vēsā vietā, nākamajā sezonā jūs sagaidīs bagātīga ziedēšana.
Ja pavasarī neapzināti nogriezīsiet “mātes” un “eņģeļus”, ziedēšanas vai nu nebūs, vai arī būs “kaķa asaras” salīdzinājumā ar to, kas varētu būt bijis.

Citos gadījumos pelargoniju rudens apgriešana nekad nav nepieciešama. Vai esat apmierināts ar auga izskatu? Aizmirstiet par apcirpšanas manipulācijām, vienalga, kas neraksta un nedraud, ka viss obligāti jānogriež zem kociņa. Pelargonijas neapvainosies.

Apgriešana pēc vajadzības

Kam: lielajiem un neglītajiem.

Mērķis: Samazināt auga izmēru, lai ziemā mājās būtu mazāk vietas. Lai apgrieztu visu, ko dziļi sirdī uzskatāt par neglītu. Es vienmēr aizstāvu: ja jums kaut kas augā nepatīk, labojiet to jebkurā brīdī.

Kā griezt: improvizācija!

Lasi vel: Santehniķi nevēlas par to runāt. Es uzzināju, kā iztīrīt aizsērējušu tualeti, izmantojot tikai vienu produktu

Tas, kas jums nepatīk, kas ir ārpus robežām (un šīs robežas nosakāt tikai jūs!) – viss, zem šķērēm/skalpeļos.

 

 

Šķir otru lapu, lai lasītu turpinājumu….

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment