Beidzot noskaidrots, kāpēc kaķi dievina kaķumētru: bet, vai to patiešām var piedāvāt ikvienam kaķim?

Foto – Unsplash

Šis ir augs, ko dievina katrs kaķis, un tā ir visiem labi zināmā kaķumētra. Bet, vai tā ir piemērota ikvienam kaķim un visās situācijās? Šis ir ļoti būtisks jautājums, uz kuru atbildi vajadzētu zināt katram kaķa saimniekam.

Kas tas ir par augu?

Kaķumētra (latīņu valodā Népeta catária) ir daudzgadīgs augs ar sirdsveida lapām un gaiši ceriņkrāsas ziediem, kam piemīt pikants aromāts, kurā apvienojas ģerānijas, citrona un rozes aromāti. Augs aug gandrīz visās planētas daļās – sākot no Eiropas līdz pat Tālajiem Austrumiem, Āfrikai un Amerikai. Kaķumētra labi pielāgojas klimata pārmaiņām, un lielākajā daļā reģionu tā aug kā parasts augs, lai gan daži mājražotāji to audzē arī dekoratīvos nolūkos.

Lasi vēl: Grūti apmācāmi, ne pārāk draudzīgi un pat bīstami: speciālisti nosaukuši 10 suņu šķirnes, kas neder saimniekiem – iesācējiem

Kā augs ietekmē kaķus?

Foto – Unsplash

Kaķumētras smarža kaķiem ir ļoti pievilcīga. Ēģiptē to jau kopš seniem laikiem izmantoja panteru, leopardu un pat lauvu pievilināšanai. Visiem kaķu dzimtas dzīvniekiem augs izraisa spēcīgu emocionālu reakciju. Dzīvnieki uzvedas dīvaini, bet manāmi labpatikā – daži var krist zemē un amizanti ripināties, citi var nākt un glausties izteikt klāt. Tiesa, šī iedarbība nav īpaši ilgstoša, apmēram 10 minūtes.

Zinātnieki šo parādību skaidro šādi: ēteriskās eļļas, ko satur kaķumētra, dzīvnieks ieelpo, tādējādi tiek stimulēti kaķu jušanas neironi. Signāli smadzenēs izraisa reakciju, kas ir līdzīga kaķu “pārošanās dienām” – kaķu vīriešu kārtas dzīvniekiem šī smarža ir salīdzināma ar mātīšu izdalīto smaržu, kad viņas ir “īstajās dienās”.

Tātad, no tā var izdarīt secinājumus, ka kaķumētra ir sava veida mākslīgais feromons. Tomēr ir dzīvnieki, kurus tā smarža nevilina. Pēc zinātnieku domām, tiem nav iedzimtas uzņēmības pret konkrētā auga aromātu. Ir novērots, ka mazi kaķēni neizjūt nekādu reakciju, sajūtot kaķumētras smaržu, līdz sasniedz pubertātes vecumu.

Vai kaķumētru var lietot visiem kaķiem un visos dzīves gadījumos, lasi nākošajā lapā:

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment