Ne tikai pēc krāsas: kā šķirot veļu mazgāšanai, lai atbrīvotos no visiem netīrumiem

Veļas šķirošana var šķist apgrūtinoša, taču tā patiešām būtiski maina veļas tīrīšanas efektivitāti. Neraugoties uz labi zināmo šķirošanu pēc krāsas, veļa ir jāšķiro arī pēc citām īpašībām.

Šķirošana pēc krāsas

Šķirošana pēc krāsas ir viens no vienkāršākajiem un acīmredzamākajiem veidiem, kā sadalīt veļu. Tas novērš krāsas pārnesi, kas laika gaitā padara drēbes blāvākas.

Baltas drēbes ir jāmazgā kopā, lai saglabātu krāsas baltumu.

Arī gaišas krāsas drēbes ir jāmazgā atsevišķi no tumšām drēbēm – bet arī atsevišķi no baltām drēbēm, jo tās ir pasteļkrāsas un pelēkas krāsas drēbes.

Tumšas krāsas drēbes, piemēram, melnas, tumši zilas vai tumši sarkanas, vienmēr jāmazgā kopā. Tas novērš krāsvielas pārnesi no tumšiem audumiem uz gaišākiem audumiem.

Spilgtas krāsas apģērbus vislabāk mazgāt atsevišķi, jo to krāsvielām bieži vien ir liela iespēja noplūst un iekrāsot citas drēbes.

Šķirot pēc auduma veida

Kad esat sašķirojis veļu pēc krāsas, ieteicams to vēlreiz sašķirot pēc auduma veida.

Jauktiem audumiem veļas mazgāšanas režīms jāizvēlas atbilstoši galvenajam materiālam, ja vien apģērba sastāvā nav maiga materiāla, piemēram, zīda vai vilnas. Zīds vai vilna jāmazgā, kā norādīts uz etiķetēm.

Tādi izstrādājumi kā džinsi (džinsi) un smagi kokvilnas izstrādājumi ir jāsašķiro atsevišķā kategorijā, jo tiem nepieciešams ilgāks mazgāšanas cikls un tie var sabojāt maigus audumus, ja tos mazgā kopā.

Arī zīda, mežģīņu un sintētiskie apģērbi ir jāmazgā atsevišķi, jo tiem nepieciešams maigs mazgāšanas cikls un bieži vien auksts ūdens, lai novērstu bojājumus.

Trikotāžas un elastīga auduma izstrādājumi (džemperi, sporta apģērbi u. c.) ir jāmazgā atsevišķi no citiem izstrādājumiem, lai izvairītos no izstiepšanās un deformēšanās, kas var rasties, ja tos samaisa ar izstrādājumiem no smagākiem audumiem.

Šķirot pēc netīrumu pakāpes

Šķirojot veļu, noteikti atvēliet atsevišķu kaudzi ļoti netīriem priekšmetiem, piemēram, bērnu apģērbam, apģērbam ar tauku traipiem un netīriem dvieļiem. Šādā veidā jūs varat iepriekš apstrādāt priekšmetus ar sarežģītiem traipiem.

Lai veļas mazgāšana būtu efektīva, ieteicams priekšmetus sašķirot trīs kaudzēs.

Apģērbus, kas ir tikai viegli netīri, ir ērti mazgāt kopā, jo tiem parasti nepieciešams īsāks mazgāšanas cikls.

Stipri netīriem apģērbiem var būt nepieciešams ilgāks mazgāšanas cikls vai iepriekšēja mērcēšana – atšķirībā no priekšmetiem bez traipiem, kurus šajā laikā var pakarināt, lai nožūtu.

Priekšmeti ar izteiktiem traipiem labāk mazgāt kopā, jo, līdzīgi kā stipri netīrumiem, pirms mazgāšanas tiem parasti nepieciešama iepriekšēja apstrāde, kā arī ilgāks mazgāšanas cikls.

Apģērbi ar rotaslietām vai rāvējslēdzējiem

Apģērbi ar pērlītēm, fliteriem vai citiem rotājumiem vienmēr jāmazgā atsevišķi, lai tie neuzķertos uz citiem priekšmetiem.

Rāvējslēdzēji arī var aizķerties uz citām lietām, sabojājot tās. Tāpēc vislabāk ir mazgāt šīs lietas atsevišķi vai vismaz pārliecināties, ka tās ir droši aizdares.

Gultas veļa

Palagi un gultas veļu ieteicams vienmēr mazgāt atsevišķi no citiem priekšmetiem, lai nodrošinātu to vislabāko iespējamo tīrīšanu. Tās var izturēt parastu mazgāšanas ciklu siltā vai karstā ūdenī.

Dvieļi

Lai iznīcinātu baktērijas un saglabātu dvieļu svaigumu, tos bieži vien ieteicams mazgāt karstā ūdenī, tāpēc ideāli ir mazgāt tos atsevišķi. Dvieļi atstāj arī šķiedras uz citām drēbēm – īpaši tas ir redzams uz tumšākiem audumiem.

 

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment