Vai bietes var laistīt ar sāls šķīdumu: dārzkopji beidzot ir snieguši viennozīmīgu atbildi

Biežāk sāli izmanto tikai kā lētu analogu veikalu preparātiem ar nātriju.

Ļoti bieži ir dzirdēti ieteikumi bietes barot ar sāli, argumentējot, ka tas palīdzēs palielināt dārzeņu ražu.

Daudzi ir pārliecināti, ka, pateicoties šādai mēslošanai, augļi augs veselīgi, garšīgi un ļoti saldi. Tomēr eksperti apgalvo, ka, ja patiešām vēlaties iegūt lielu ražu, labāk atteikties no šī riska barot bietes ar sāli.

Biežāk sāli izmanto tikai kā budžeta analogu veikala preparātiem ar nātriju. Tas patiešām var ietekmēt ražas attīstību, bet visbiežāk lielu un sulīgu augļu vietā var iegūt pilnīgi bezgaršīgas sakņu kultūras.

Patiesībā, lai palielinātu cukura līmeni bietēs, ir jāizmanto silīcija savienojumi, nevis nātrijs. Pētnieki ir apstiprinājuši, ka viegli šķīstoša silīcija savienojuma pievienošana augsnei palielina pieejamā fosfāta saturu, kas ir atbildīgs par cukura “uzkrāšanos”.

Fosfāti ir nepieciešami visiem augiem, īpaši aktīvās veģetācijas periodā. Vislabāko efektu var panākt, izmantojot nātrija silikātu (vai kālija silikātu), tāpēc eksperti iesaka izmantot kancelejas līmi vai šķidro stiklu. Lai gan tas izklausās dīvaini. Daži augu ekstrakti, jo īpaši mārdadze, lielā koncentrācijā rada tādu pašu efektu.

Lasi vēl: Kāpēc nenogatavojušies āboli krīt no koka: kas jādara, lai saglabātu ražu?

Kā sagatavot mēslojumu saldajām bietēm? Ņem 10-12 litrus ūdens un atšķaida 1-2 ēdamkarotes kancelejas līmes vai šķidrā stikla. Apsmidzina vai aplaista augus sakņu kultūru aktīvās augšanas laikā. Šādu mēslojumu pietiek pagatavot vienu reizi, lai gan, lai iegūtu vislabāko efektu, var barot 2-3 reizes sezonā.

Mēslojumu var kombinēt ar jebkuru citu augu mēslošanas līdzekli. Ieteicams to lietot līdz augļu veidošanās perioda beigām.

Pārbaudi savas zināšanas par Latvijas filmām!

Portāls Dzentlmenis.lv grib pārbaudīt tavas zināšanas par Latvijas filmām! Aizpildi šo ātro testu un uzzini, cik labi orientējies Latvijas kino! Tavā rīcībā būs tikai 30 sekundes!

1 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

2 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

3 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

Your score is

The average score is 68%

0%

Cik noderīga ir šķidrā stikla un kancelejas līme bietēm? Tiem piemīt sārmaina reakcija, tāpēc tie iedarbojas uz augiem ne tikai tieši, bet arī netieši, normalizējot augsnes skābumu, uzlabojot tās mikrofloru, pastiprinot citu savienojumu (fosfora, kālija, slāpekļa) ietekmi.

 

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment