Kas jāzina par augstas redzamības darba apģērbu

Augstas redzamības apģērbs ir paredzēts, lai padarītu cilvēkus vieglāk pamanāmus vides apstākļos ar sliktu redzamību vai potenciāli bīstamos darba apstākļos. Vairākās nozarēs tā ir prasība valkāt tieši augstas redzamības apģērbu, savukārt dažreiz tā var būt arī brīva izvēle. Šajā rakstā apdrukas uzņēmums “Printtoo” stāsta vairāk par augstas redzamības tekstilu un darba apģērbu!

Galvenās iezīmes

Augstas redzamības apģērbam, ko dažreiz dēvē arī vienkārši par augstas redzamības tekstilu, galvenokārt ir jābūt viegli pamanāmam jebkurā vidē. Lai to panāktu, izmanto košas krāsas un atstarojošos elementus.

Krāsas

Augstas redzamības apģērbs parasti ir spilgtās krāsās, piemēram, neona dzeltenā, oranžā vai zaļā. Šīs krāsas ir izvēlētas, jo tās vislabāk kontrastē ar apkārtējo vidi un ir visvieglāk pamanāmas dažādos apgaismojuma apstākļos.

Atstarojošie materiāli

Lielākajai daļai augstas redzamības apģērbu ir atstarojošas joslas vai elementi, kas spēj atstarot gaismu, piemēram, no automašīnu lukturiem. Tas ir īpaši svarīgi darbiniekiem, kas strādā naktī vai tumšos apstākļos.

Drošības standarti

Ir vairāki starptautiski standarti, kas regulē augstas redzamības apģērbu kvalitāti un drošību. Eiropā šis standarts EN ISO 20471, savukārt Ziemeļamerikā – ANSI/ISEA 107. Šie standarti nosaka prasības krāsai, atstarojošo materiālu kvalitātei un izvietojumam.

Ir dažas jomas, kurās augstas redzamības darba apģērbs ir obligāta prasība, piemēram, ceļu būves darbiniekiem. Šajos gadījumos darba apģērbam obligāti ir jāatbilst Eiropas standartam. Savukārt, citos gadījumos, piemēram, darbam uz lauka vai neprofesionālā lietošanā var izvēlēties arī darba apģērbu, kas neatbilst ISO standartam, bet tomēr satur augstas redzamības un atstarojošos elementus.

Augstas redzamības tekstila priekšrocības

Galvenās priekšrocības augstas redzamības apģērbam ir uzlabota drošība un redzamība, kā arī negadījumu risku samazināšana.

Uzlabota drošība un redzamība

Spilgtās krāsas, kas ir obligāta prasība augstas redzamības tekstilam, nodrošina palielinātu valkātāja redzamību. Tā kā šīs krāsas bieži izmanto gadījumos, kad ir nepieciešams pievērst papildu uzmanību valkātājam, tās jau asociējas ar paaugstinātu bīstamību. Līdz ar to apkārtējie cilvēki uzreiz ir gatavi atbilstoši rīkoties.

Atstarojošie elementi ir īpaši svarīgi tumsas apstākļos – vai tas būtu naktī vai citā vidē, kur nav dienasgaismas. Uzspīdinot uz tiem gaismu, piemēram, no luktura, tie uzreiz atstarojas un padara cilvēku pamanāmu.

Negadījumu riska mazināšana

Galvenais iemesls augstas redzamības apģērbam ir negadījumu risku samazināšana. Tas ir svarīgi nozarēs, kur darbs notiek tumsā, piemēram, ceļu strādniekiem. Tāpat arī darba apstākļos, kad cilvēki ir jāsaredz jau no liela attāluma. Augstas redzamības tekstilam ir nozīme arī situācijās, kad ir svarīgi atšķirt cilvēku no fona, piemēram, būvlaukumā.

Daudzpusība un pielietojums dažādās nozarēs

Augstas redzamības apģērbu var pielietot jebkurā nozarē vai situācijā, kad ir nepieciešams palielināt cilvēka redzamību. Sākot no būvniecības un beidzot ar sporta aktivitātēm un brīvā laika pavadīšanu.

Būvniecība un ceļu uzturēšana

Augstas redzamības darba apģērbs ir obligāta prasība būvniecībā un ceļu uzturēšanā. Darbiniekiem ir jābūt ļoti labi pamanāmiem, lai izvairītos no sadursmēm ar smago tehniku, automašīnām un citu aprīkojumu.

Noliktavas un loģistika

Augstas redzamības apģērbs palīdz darbiniekiem būt pamanāmiem starp kravas pārvadātājiem un citām kustīgām mašīnām.

Glābšanas dienesti

Ugunsdzēsēji, policisti un medicīnas darbinieki izmanto augstas redzamības darba apģērbu, lai būtu labi saskatāmi, īpašās ārkārtas situācijās. Tas ir svarīgi, lai cilvēki, kam nepieciešama palīdzība, spēj ātri ieraudzīt cilvēku, kas var sniegt šo palīdzību.

Sporta aktivitātes

Velosipēdisti, skrējēji un citi sportisti bieži valkā augstas redzamības apģērbu, lai būt labi pamanāmi ceļu satiksmē. Sportiski bieži izvēlas augstas redzamības tekstilu, piemēram, atstarojošo vesti, kas ir gatavota no sevišķi viegla auduma.

Apdruka uz augstas redzamības tekstila

Lai uzņēmumi spētu atšķirt savus darbiniekus, ir iespējams un atļauts veikt apdruku uz augstas redzamības tekstila. Tāpat arī apdruka var būt viegls veids, kā atpazīt, ka darbiniekiem ir atļauja atrasties konkrētajā paaugstinātās bīstamības zonā. Galvenais noteikums – šī apdruka nedrīkst samazināt redzamības un drošības aspektus.

Ja esat augstas redzamības apģērba ar apdruku meklējumos, ieskatieties Printtoo.com! “Printtoo” piedāvā augstas redzamības darba apģērbu, kas atbilst Eiropas ISO standartiem. Papildu tam, ir atrodams arī apģērbs ar drošības elementiem – nelielām atstarojošo elementu zonām vai zonām košās krāsās.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment