Kaķu nakts dzīve: kas īsti notiek, kamēr jūs guļat

Kaķu uzvedība dažkārt mulsina pat pieredzējušākos saimniekus. Īpaši intriģējoša ir viņu nakts dzīve, kad lielākā daļa cilvēku guļ. Ko tad dara mūsu pūkainie kompanjoni, kamēr mēs sapņojam? Izpratne par kaķu nakts uzvedību ne tikai apmierina mūsu ziņkāri, bet arī palīdz izveidot harmoniskas attiecības ar mūsu mīluli, nodrošināt viņa komfortu un drošību, kā arī uzturēt mūsu pašu veselīgu miegu.

Kaķu instinkti

Kaķu nakts aktivitātes nav kaprīze vai slikta uzvedība, bet gan savvaļas senču mantojums. Kaķi gadsimtu gaitā ir attīstījušies kā plēsēji, kuru medību prasmes sasniedza maksimumu tumsas stundās. Neraugoties uz tūkstošiem gadu ilgušo pieradināšanu, šie senie instinkti mūsu mājdzīvniekos joprojām ir dzīvi.

Atšķirībā no cilvēkiem, kuru 24 stundu cikls ir skaidri sadalīts nomoda un miega periodos, kaķiem dienas laikā ir vairāki aktivitātes maksimumi, no kuriem daudzi ir naktī. Tas izskaidro, kāpēc jūsu kaķis var būt īpaši rotaļīgs un enerģisks tieši tad, kad jūs gatavojaties gulēt.

Galvenie kaķu nakts aktivitātes veidi ir šādi.

1 – Pastaiga pa teritoriju

Kaķiem pastaiga pa teritoriju nav tikai nesteidzīga pastaiga. Tas ir svarīgs rituāls, kas tiem palīdz justies droši un kontrolēt savu vidi. Šādas uzvedības iemesli slēpjas dziļi kaķu instinktos: savvaļā regulāra teritorijas apstaigāšana palīdzēja kaķiem aizsargāt savas medību vietas un izvairīties no brie***m.

Mājās šī uzvedība izpaužas kā metodiska staigāšana pa dzīvokli vai māju. Kaķis var lēni staigāt no istabas uz istabu, apstājoties pie svarīgākajiem punktiem – logiem, durvīm, telpu stūriem. Bieži vien šādu pastaigu pavada rūpīga priekšmetu apskate un ostīšana, jo īpaši, ja mājoklī ir notikušas kādas pārmaiņas.

2. medību uzvedība

Pat ja jūsu kaķim nekad nav nācies medīt, mednieka instinkts ir spēcīgs. Mājās tas izpaužas, atdarinot medību uzvedību. Kaķis var “vajāt” iedomātu upuri, līst un pēkšņi uzlēkt uz rotaļlietām vai nejaušiem priekšmetiem.

Naktī šīs spēles kļūst īpaši aktīvas. Kaķi var dzīties pakaļ bumbām, uzbrukt peļu rotaļlietām vai pat medīt savu asti. Šāda uzvedība ne tikai apmierina viņu medību instinktus, bet arī nodrošina tiem nepieciešamo fizisko un garīgo stimulāciju.

3. Sociālā uzvedība

Pretēji izplatītajam uzskatam, ka kaķi ir neatkarīgi, tie ir ļoti sociāli radījumi. Naktī, kad mājā ir klusums, kaķi bieži vēro savus saimniekus. Tie var mierīgi sēdēt blakus gultai, it kā sargājot miegu, vai arī laiku pa laikam pārbaudīt, vai viss ir kārtībā.

Mājās, kurās ir vairāki mājdzīvnieki, nakts laikā notiek aktīva dzīvnieku mijiedarbība.

Lasi vēl: No vilšanās līdz sajūsmai: 5 būtiskas kļūdas hortenziju kopšanā. Labojam un priecājamies

Kaķi var spēlēties viens ar otru, izspēlēt cīņas vai vienkārši gulēt viens otram blakus, baudot sabiedrību.

 

 

Šķir otru lapu, lai lasītu turpinājumu…..

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment