Šajās Latvijas pludmalēs novērotas bīstamas jūras pretstraumes – ieteicams šeit nepeldēt!

Pavisam nesen tika izplatīta informācija, ka šajās Latvijas pludmalēs novērotas bīstamas jūras pretstraumes – ieteicams šeit nepeldēt un būt ļoti modriem!

Pretstraumes var izveidoties ļoti ātri un negaidītās vietās, kur tās iepriekš nav bijušas, tāpēc iedzīvotājiem jābūt īpaši piesardzīgiem, kad jūra pūš stiprs vējš.

Šādas straumes parādās ne visā piekrastē, bet gan noteiktos posmos, piemēram, ik pēc dažiem kilometriem. Baltijas jūrā pretstraumes ir diezgan izplatītas, taču to precīzu atrašanās vietu ir grūti paredzēt.

Ja iekļūstat šādā straumē, vislabāk ir izkļūt, peldot paralēli krastam, nevis tieši uz to.

Kurā Latvijas pludmalē ir nesen novērotas pretstraumes bīstamības?

Pievērsiet uzmanību pludmales signālkarogiem! Sarkans ar dzeltenu karogu norāda, ka pludmali uzrauga glābēji, zaļš karogs nozīmē, ka peldēties ir droši, dzeltens karogs brīdina par bīstamiem apstākļiem, bet sarkans karogs liecina, ka peldēties ir aizliegts.

Vienmēr uzmaniet bērnus! Bērniem līdz 12 gadu vecumam bez vecāku uzraudzības nav atļauts doties ūdenī. Ja pludmalē pazūd bērns, nekavējieties sākt meklēšanu – jo ātrāk rīkosities, jo mazāk būs satraukuma gan vecākiem, gan bērnam.

Lai izvairītos no saules apdegumiem, saules dūriena un sliktas pašsajūtas, lietojiet saules aizsargkrēmu un vienmēr nēsājiet galvassegu. Intensīvas ultravioletās radiācijas dēļ vasarā nav ieteicams uzturēties tiešā saulē no plkst. 11.00 līdz 15.00. Uzturoties saulē, dzeriet daudz šķidruma.

Tagad gan par pludmali parunāsim, kurā nav ieteicams peldēties īpaši bērniem.. 

Ādažu novada pašvaldība aicina būt piesardzīgiem, izvērtēt savas spējas un uz ūdens rīkoties atbildīgi. Iedzīvotājiem tiek rekomendēts peldēt tikai rūpīgi izvēlētās vietās, un jūras tuvumā uzmanīgi pieskatīt gan līdzcilvēkus, gan bērnus.

Lasi vēl: Dabīgi aizsardzības līdzekļi, kas pasargās no lapsenēm: kā atbaidīt bīstamus kukaiņus bez ķimikālijām

Šajās dienās Ādažu novada pludmalēs ir novērotas jūras pretstraumes, kas var būt bīstamas un radīt neparedzamas situācijas pat pieredzējušiem peldētājiem.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment