Gandrīz visi to dara: 4 ikdienas paradumi, kas bojā jūsu matus

Pēdējā laikā eksperti arvien vairāk uzsver galvas ādas mikrobioma nozīmi matu veselībā un augšanā.

Tomēr, daži izplatīti matu kopšanas paradumi var izjaukt mikrobiomu, kas var izraisīt matu retināšanos un izkrišanu.

Pārāk cieša matu sasiešana

Stingras frizūras, piemēram, augstas copes, var izraisīt stāvokli, ko sauc par vilces alopēciju. Tas rodas, kad matu folikulus pastāvīgi velk, kas izraisa iekaisumu un noved pie matu izkrišanas. Laika gaitā tas var novest pie plikiem plankumiem, īpaši ap deniņiem un pieres rajonā.

Eksperti iesaka laiku pa laikam mainīt frizūru, regulāri atlaidinot matus vai pinot tos. Tāpat vajadzētu izvairīties no pārmērīgas tādu skarbu produktu kā želejas un matu lakas lietošanas.

Guļot ar slapjiem matiem

Kad mati ir slapji, tie ir viselastīgākā un trauslākā stāvoklī, tāpēc berze, ko rada kokvilnas spilvendrānas, kad visu nakti mētājamies un grozāmies, var izraisīt matu savilkšanos un lūšanu.

Ja jūsu aizņemtā rīta programma neļauj mazgāt matus, eksperti iesaka vismaz izmantot zīda vai satīna spilvendrānas, nevis kokvilnas spilvendrānas, kas rada lielu berzi.

Pārāk bieža mazgāšana

Daži apgalvo, ka galvas āda jāmazgā tikpat bieži kā ķermenis, citi saka, ka pietiek ar vienu reizi nedēļā.

Tomēr Hairstory eksperte Alara Zehren uzskata, ka pārāk bieža matu mazgāšana var noņemt dabiskās eļļas, kas aizsargā galvas ādas mikrobiomu, padarot to neaizsargātu pret kairinājumu un sausumu.

Mazgājiet matus tikai tad, kad tie jūtami taukaini. Dažas nedēļas tas var būt biežāk nekā citas, atkarībā no jūsu fiziskās slodzes, diētas un laikapstākļiem.

Lasi vēl: Kādas rotaslietas nevajadzētu nēsāt, lai izvairītos no nelaimes un bēdām

Žāvēšana ar dvieli

Agresīva berze, enerģiski žāvējot ar dvieli, var radīt neatgriezeniskus bojājumus, jo paaugstinās matu kutikulas. Mitri mati ir elastīgāki un trauslāki, tāpēc rupja apiešanās ar tiem var izstiept matu stiebru ārpus tā robežām, izraisot lūšanu un matu izkrišanu.

Pārbaudi savas zināšanas par Latvijas filmām!

Portāls Dzentlmenis.lv grib pārbaudīt tavas zināšanas par Latvijas filmām! Aizpildi šo ātro testu un uzzini, cik labi orientējies Latvijas kino! Tavā rīcībā būs tikai 30 sekundes!

1 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

2 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

3 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

Your score is

The average score is 67%

0%

Eksperti iesaka matus nevis berzēt, bet gan nosusināt, kā arī nesasiet mitrus matus, lai mazinātu spriedzi un lūšanu. Matu žāvēšanai jāizmanto arī mikrošķiedras dvieļi vai vecs t-krekls, jo tie labāk uzsūcas un rada mazāku berzi.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment