Ja raža nav iepriecinoša. 6 galvenās kļūdas dārzā

Ir pienācis laiks novākt dārzeņu ražu, bet kaut kā jūs neesat apmierināts ar tās lielumu vai kvalitāti. Iespējams, iemesls ir tas, ka nezini pamatnoteikumus, kurus nevajadzētu pārkāpt, lai tavs darbs nebūtu velts.  

Nepareizi aprēķināti augu izmēri

Bieži vien dārzkopji aizmirst, cik lieli augi izaugs. Tāpēc zemes gabals var kļūt par īstu haosu – lieli koki traucē citiem kultūraugiem, aizēnojot tos un atņemot tiem gaismu. Lai izvairītos no šādām problēmām, rūpīgi izplānojiet, cik daudz vietas būs nepieciešams katram augam, un neaizmirstiet par to pieaugušu izmēru.

Nepareiza stādīšanas vieta

Katram kultūraugam ir savas preferences: dažiem patīk saules gaisma, citi dod priekšroku ēnai vai aizsardzībai no vēja. Izvēloties nepareizu vietu, augs var apdegt saulē vai izžūt ēnā. Paturiet prātā, ka vislabāk ir pielāgot augus apstākļiem, nevis mēģināt mainīt apstākļus, lai tie būtu piemēroti augiem.

Novārtā atstāta rudens pārrakšana

Pēc ražas novākšanas neaizmirstiet par rudens pārrakšanu! Daudzi dārzkopji domā, ka nezāles un kaitēkļi ziemā aizies bojā paši, taču tā nav taisnība. Kaitēkļu kāpuri un nezāļu sēklas var droši pārdzīvot ziemu augšējos augsnes slāņos. Uzrakšana palīdzēs jums atbrīvoties no ziemojošajiem kaitēkļiem un sagatavos augsni jaunajai sezonai.

Nepareiza mēslojuma lietošana

Dārzkopji var pārspīlēt ar augu mēslošanu. Atcerieties, ka labāk ir nepietiekami mēslot, nevis pārmēslot – pārmēslošana var “sadedzināt” augus. Katram mēslošanas līdzeklim ir savas īpatnības, un ne visi ir piemēroti visiem kultūraugiem. Piemēram, kartupeļi nepanes hloru, un citas kultūras var slikti reaģēt uz augstu slāpekļa līmeni.

Lasi vēl: Pildītas olas ar sēnēm: populāras uzkodas recepte

Pārāk ātra apsegšana

Kad tuvojas pirmās salnas, daudzi dārzkopji steidz pārklāt augus. Taču steigšanās var beigties postoši – ja dārzu pārklāsiet pārāk agri, zem plēves var izveidoties kondensāts, un augi ies bojā no puves.  Līdz pirmajām salnām varat uzklāt mulču, lai aizsargātu saknes.

Pārbaudi savas zināšanas par Latvijas filmām!

Portāls Dzentlmenis.lv grib pārbaudīt tavas zināšanas par Latvijas filmām! Aizpildi šo ātro testu un uzzini, cik labi orientējies Latvijas kino! Tavā rīcībā būs tikai 30 sekundes!

1 / 3

Vai vari pateikt no kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

2 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

3 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

Your score is

The average score is 57%

0%

Pārāk agra stādīšana

Pavasara salnas var būt ļoti nodevīgas, tāpēc nesteidzieties stādīt maigos augus. Ja nakts temperatūra var noslīdēt zem nulles, augi var ciest. Kamēr nakts temperatūra nesasniedz 12 grādus pēc Celsija, labāk dārzeņus turēt zem seguma.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment