Konservējumi sabojājās? 7 biežāk pieļautās kļūdas

Kad mēnešiem ilgi ir strādāts dārzā un novākta raža, un konservu kārba ar dārgajiem tomātiem vai gurķiem sabojājas, tā ir katastrofa.

Pastāstīsim par biežāk pieļautajām kļūdām, kuras pieļauj teju visi.

Nekvalitatīvu produktu izmantošana

Konservēšanai paredzēto augļu un dārzeņu kvalitāte ir ļoti svarīga. Neņemiet produktus ar bojāšanās pazīmēm, jo pat pēc termiskās apstrādes tajos var palikt bīstami mikotoksīni. Šīs vielas var izraisīt nopietnas kaites, tāpēc rūpīgi jāizvēlas tikai svaigi, bez defektiem augļi. Tā ir konservu drošības un ilgstošas uzglabāšanas garantija.

Nepietiekama sterilizācija

Burku un vāciņu sterilizācija ir priekšnoteikums veiksmīgai konservēšanai. Pat nenozīmīgas baktēriju atliekas burkās var izraisīt produktu bojāšanos un ne tikai. Jāatceras, ka burku un vāciņu karsēšanai jāilgst vismaz 15 minūtes. Tādējādi tiks iznīcināti visi nevēlamie mikroorganismi un nodrošināta ilgstoša uzglabāšana.

Steiga un neuzmanība

Steiga un neuzmanība, lejot karstu marinādi, var izraisīt burkas eksploziju. Tas notiek pēkšņas temperatūras atšķirības vai nepareizas burkas sasvēršanas dēļ. Lai izvairītos no šādām situācijām, ir svarīgi izmantot atbilstošus instrumentus un būt uzmanīgiem, lejot karstus šķidrumus.

Nepilnīga noslēgšana

Ja burka nav pilnībā hermētiski noslēgta, tas gandrīz garantēti var izraisīt pārtikas bojāšanos. Pat mikroskopisks caurumiņš vākā var kļūt par vārtiem mikrobiem. Cēloņi var būt slikti pieskrūvēti vāki, bojāti gumijas blīvējumi vai vāka nolietojums. Pirms aizvēršanas jāpārbauda katrs vāks un jāpārliecinās, ka tas ir labā stāvoklī.

Nepareizu vāku izmantošana

Konservu vāku izvēle ir svarīgs solis, kas ietekmē pārtikas produktu saglabāšanu. Piemēram, polietilēna vāki ir piemēroti tikai aukstai uzglabāšanai, savukārt metāla vākus var izmantot istabas temperatūrā. Ja vāki ir veci, gumijas blīvējumi var zaudēt savu elastību, kā rezultātā var rasties necaurlaidīgs noslēgums. Pirms lietošanas jālieto jauni vāki un tie jāizvāra.

Galīgās sterilizācijas trūkums

Pat pēc burku aizvēršanas ir svarīgi veikt galīgo sterilizāciju. Šis process palīdz iznīcināt iespējamās atlikušās baktērijas un nodrošina drošu uzglabāšanu. Lai to izdarītu, konservu burkas jānovāra lielā katlā ar karstu ūdeni. Šāda pieeja palīdz izvairīties no nevēlamas fermentācijas un produktu bojāšanās nākotnē.

Pārbaudi savas zināšanas par Latvijas filmām!

Portāls Dzentlmenis.lv grib pārbaudīt tavas zināšanas par Latvijas filmām! Aizpildi šo ātro testu un uzzini, cik labi orientējies Latvijas kino! Tavā rīcībā būs tikai 30 sekundes!

1 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

2 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

3 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

Your score is

The average score is 59%

0%

Nepareiza uzglabāšana

Pēc konservēšanas procesa pabeigšanas produktiem ir nepieciešami atbilstoši uzglabāšanas apstākļi. Konservus nedrīkst uzglabāt siltumā vai gaismā, jo tas pasliktina garšas un uzturvērtības īpašības. Optimālā uzglabāšanas temperatūra augļu un dārzeņu konserviem ir 10-15 °C, bet ievārījumiem – vismaz 15 °C. Svarīgi ir atcerēties arī derīguma termiņu: jo ātrāk pārtika tiek patērēta, jo labāk.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment