Cik tālu skudru var aiznest no skudru pūžņa? Var aiznest kilometriem tālu, bet mēs to neiesakām. Lūk, kāpēc

Lai atbildētu uz šo jautājumu, vispirms ir jāsaprot, kā skudra vispār atrod ceļu uz mājām. Šim nolūkam kukaiņi izmanto vairākus navigācijas veidus.

Pirmā metode un visizplatītākais ir feromoni. Tie izdalās uz skudras vēdera, un, tai pārvietojoties, tie veido tai smaržīgu ceļu. Tas ir ceļš, pa kuru tā nokļūs mājās. Dažām sugām feromonu taka ir vienīgais veids, kā atgriezties pie ģimenes.

Otra metode ir kronu formas iegaumēšana. Bet, lai šis meklēšanas veids darbotos, ir vajadzīgs, lai sakristu virkne nosacījumu. Skudra nedrīkst būt akla un atrasties savā teritorijā — ne pārāk tālu no skudru pūžņa. Un ceļš ir jāpazīst kukainim.

Trešais veids ir sekot saulei. Tuksneša skudras, pateicoties saules staru novietojumam, spēj nekļūdīgi atrast savas mājas. Dažām no tām pat var traucēt, izmantojot saules zaķus. Taču šis paņēmiens nav iespējams visām sugām.

Lasi vēl: Ar ko rudenī apstrādāt zemeņu krūmus, lai nākamgad būtu tīra un liela raža

Un pēdējā metode ir banāla soļu skaitīšana. Skudras vienkārši saskaita, cik soļu nepieciešams, lai nokļūtu noteiktā vietā, un to iegaumē.

Taču katra no šīm metodēm ir bezjēdzīga, ja skudra tiek aiznesta pārāk tālu no mājas. Tas, cik tālu tas ir, ir tieši atkarīgs no sugas. Ir tādas, kas izvēlas doties ne tālāk par 40 metriem no pūžņa, savukārt vistālāk no mājām skudras var aizceļot līdz pat 200 metriem.

Un pilnīgi visām sugām kilometra attālums no mājām ir gandrīz garantija, ka kukainītis nekad vairs neatgriezīsies savā dzimtajā vidē.  Nonācis svešā vietā, kukainītis panikā sāk meklēt ceļu uz mājām, aizmirstot ēst. Tas noved pie izsīkuma nedēļas laikā.

Lasi vēl: Alla Pugačova atklāj, kāpēc viņa nevar atgriezties savā valstī

Ja skudra šajā briesmīgajā ceļojumā nav bijusi viena, kompānija izdzīvos ilgāk – apmēram līdz diviem mēnešiem. Tomēr pēc šī laika iznākums paliks tāds pats – visi panikā diemžēl aizies.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment