Mulčas sagatavošana dārzam: noderīgākie veidi

Mulčēšana rudenī ir svarīgs dārza un mazdārziņa sagatavošanas posms. Tā palīdz pasargāt augus no sala, notur mitrumu augsnē, nodrošina pakāpenisku barošanu aukstākajos mēnešos un samazina nezāļu rašanās risku, uzlabo augsnes struktūru.

Bet vai ir atšķirība starp mulčas veidiem un kuru no tiem izvēlēties?

Nokritušās lapas

Kritušas lapas ir dabisks mulčēšanas materiāls, kas ir viegli atrodams katrā zemes gabalā. Tās ātri sadalās, bagātinot augsni ar barības vielām un veicinot pavasara augu augšanu.

Lapas jāizklāj sausas, lai izvairītos no pūšanas. Bērzu, alkšņu, liepu un kļavu lapas ir ideāli piemērotas augļu koku un ogu krūmu mulčēšanai. Tomēr nevajadzētu mulčēt ar lapām dārzeņu kultūras, jo tas var izraisīt sēnīšu slimību attīstību.

Koku miza

Koku miza ir izturīgs un estētiski pievilcīgs mulčēšanas materiāls. Tā novērš augsnes sablīvēšanos, saglabā mitrumu un aizsargā augus no temperatūras svārstībām. Miza ir īpaši noderīga ogu krūmu un augļu koku mulčēšanai.

Tomēr jāatceras, ka mizas novākšana ir diezgan darbietilpīgs process, un tā nav piemērota tomātiem. Lai iegūtu labākos rezultātus, koku miza ir arī pareizi jāapvieno ar kompostu.

Salmi

Salmi ir viens no populārākajiem mulčēšanas materiāliem, jo tiem piemīt lieliskas izolācijas īpašības. Tie efektīvi aizsargā augsni no sala, saglabā augsni siltu un veicina auglību.

Salmi ir ideāli piemēroti ziemas kultūru, piemēram, ķiploku, garšaugu, vīnogu, kartupeļu un zemeņu mulčēšanai.

Skujkoku skujas

Skujkoku skujas, īpaši priežu un egļu skujas, ir lieliski piemērotas mulčēšanai augiem, kuriem patīk skābāka augsne. Tās ne tikai aizsargā augsni no izžūšanas un sala, bet arī novērš slimību attīstību.

Pārbaudi savas zināšanas par Latvijas filmām!

Portāls Dzentlmenis.lv grib pārbaudīt tavas zināšanas par Latvijas filmām! Aizpildi šo ātro testu un uzzini, cik labi orientējies Latvijas kino! Tavā rīcībā būs tikai 30 sekundes!

1 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

2 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

3 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

Your score is

The average score is 59%

0%

Skujas vislabāk ir piemērotas zemeņu, melleņu, puķu, mūžzaļo augu un citu kultūru mulčēšanai, kam patīk augsts skābums. Tomēr šis materiāls nav piemērots augiem, kas slikti reaģē uz skābu augsni.

Turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment