Naftas cenas pasaulē turpina kristies, jo ir bažas par pieprasījuma vājināšanos

Naftas cenas piektdien noslīdēja par 2 % zemāk, piedzīvojot lielu nedēļas zaudējumu pēc tam, kad ASV nodarbinātības dati augustā bija vājāki, nekā gaidīts, kas atsvēra cenu atbalstu, ko sniedza OPEC+ ražotāju piegādes palielināšanas atlikšana.

Brent jēlnaftas nākotnes līgumi samazinājās par 1,63 ASV dolāriem jeb 2,24% līdz 71,06 ASV dolāriem par barelu, kas ir zemākais līmenis kopš 2021. gada decembra. ASV West Texas Intermediate jēlnaftas nākotnes līgumi samazinājās par 1,48 dolāriem jeb 2,14%, sasniedzot 67,67 dolārus, kas ir zemākais līmenis kopš 2023. gada jūnija.

Nedēļas laikā Brent jēlnaftas cena samazinājās par 10%, bet WTI – par aptuveni 8%.
ASV valdības dati liecināja, ka nodarbinātības līmenis augustā palielinājās mazāk, nekā gaidīts, taču bezdarba līmeņa samazināšanās līdz 4,2 % liecināja par sakārtotu darba tirgus palēnināšanos, kas, iespējams, neattaisno Federālo rezervju sistēmas (FRS) šomēnes veikto lielo procentu likmju samazinājumu.

“Nodarbinātības ziņojums bija nedaudz maigs un liecināja par to, ka ASV tautsaimniecība slīd uz leju,” Bobs Jogers (Bob Yawger), Mizuho enerģijas nākotnes līgumu izpilddirektors.

Bobs Jogers sacīja, ka bažas par Ķīnas pieprasījumu arī turpināja izdarīt spiedienu uz naftas cenām.
Ceturtdien Brent cena noslīdēja zemākajā līmenī kopš 2023. gada jūnija, neraugoties uz ASV naftas krājumu samazināšanos un OPEC+ lēmumu atlikt plānoto naftas ieguves apjoma palielināšanu.

ASV naftas krājumi pagājušajā nedēļā samazinājās par 6,9 miljoniem barelu līdz 418,3 miljoniem barelu, salīdzinot ar  analītiķu aptaujā prognozēto samazinājumu par 993 000 barelu.

Signāli, ka Lībijas konkurējošās frakcijas varētu būt tuvāk vienošanās noslēgšanai, lai izbeigtu strīdu, kas apturējis valsts naftas eksportu, arī šonedēļ ietekmēja naftas cenas. Eksports lielākoties joprojām bija slēgts, bet dažas kravas no krātuvēm bija atļauts iekraut.

Bank of America samazināja Brent cenas prognozi 2024. gada 2. pusgadam līdz 75 ASV dolāriem par barelu no iepriekšējiem gandrīz 90 ASV dolāriem par barelu, piektdien paziņojumā norādīja Bank of America, atsaucoties uz krājumu veidošanos pasaulē, vājāku pieprasījuma pieaugumu un OPEC+ neizmantotajām ražošanas jaudām.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment