FOTO: Pēc kādiem padomju laika produktiem gribētos atkal pagrūstīties rindā

Atmiņas no pagātnes dažkārt traucē, atgādinot par laimīgākajām un bezrūpīgākajām dienām, kad kāds bija jauns un kāds – vēl pavisam mazs.

 

 

Kādam mamma uzticēja svarīgu uzdevumu – nopirkt maizi, kamēr kāds cits ar draugiem dalījās gardumos. Tagad varam ļauties nostalģijai un pārdomāt, kas tieši mums šodien reizēm pietrūkst pusdienu laikā.

Pagātnes atmiņas

 

Garoziņa tā vien prasās mutē. Ne jau velti daudziem nemaz nesanāca atnest mājās veselu maizīti – ķieģelīti. Vismaz reizi to laiku nebēdņi mājās pārnesa no malām apgrauztu maizi. Esam pārliecināti, ka arī starp jums atradīsies tādi, kuri darīja tieši tāpat.

Bet ko darīt, ja kārojas saldumi? Uz veikalu var arī neiet, mājās ir viss nepieciešamais. Daudzās mājās bija formiņas karameļu konfektēm, prjaņikiem vai riekstiņiem ar kondensētā piena pildījumu.

 

Karameles varēja pagatavot arī no parastā cukura, ielikt formiņā sērkociņu un ieliet tajā kārumu. Sanāca daudz konfekšu gailīšu, zivtiņu, lācīšu, vāverīšu un zvaigznīšu formā.

Sanāca ļoti garšīgi, un tas nebija nekas sarežģīts. Turklāt ne vienmēr bija nepieciešams lūgt pieaugušo palīdzību, jo katrs sevi cienošs padomju bērns jau no mazotnes prata gatavot šīs konfektes. Kad tās bija gatavas, bērni ar lepnumu cienāja pagalma draugus, lai visi varētu baudīt pašu rokām gatavotu našķi.

Protams, ne vienmēr tās izdevās ideāli – reizēm konfektes pielipa pie zobiem, bet vai tas tiešām ir trūkums? Svarīgākā tomēr ir garša. Neaizmirstama garša, kas atgādina bērnības bezrūpību.

 

Tā ir garša, kas smaržo pēc spēlēm ar draugiem un vēliem vakariem pastaigās zem mēness. Tā ir pirmās iemīlēšanās garša, kas saglabājas atmiņā uz mūžu. Šī garša nes sev līdzi tās īpašās sajūtas, kad viss šķita tik vienkārši un prieka pilns, un ikviens gardums šķita kā svētki.

Kā ģērbties rudenī, lai izskatītos jaunāka: stilīga un jauneklīga tēla noslēpumi

Saldie momenti

 

Konfektēm ātri sekoja nopietni konkurenti: maizes šķēle ar cukuru un cepumi ar sviestu. Vienkārši, bet ne mazāk gardi našķi, kas bija īstas delikateses savā vienkāršībā! Kad kaprīzs bērns prasa saldumu, bet tā mājās nav, šie gardumi ir īsta glābiņa.

Maizes šķēle ar cukuru un cepumi ar sviestu spēj apmierināt saldumu alkas, piedāvājot viegli pagatavojamu un sātīgu alternatīvu. Tie ne tikai piepilda vēderu, bet arī rada prieku, kas atgādina par mājīgumu un bērnības vienkāršību.

 

Nogriez ne pārāk biezu maizes šķēli, viegli iemērc to ūdenī un virsū uzkaisi cukuru. Un tavs mazulis būs ticis pie kārotā salduma.

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment