Vasara turpinās: kļuvis zināms, kad ieradīsies pirmais aukstais laiks

Meteorologs pastāstīja, cik ilgi Austrumeiropā turpināsies meteoroloģiskā vasara. Neskatoties uz to, ka ir septembra otrā nedēļa, vasara nedomā atkāpties no Austrumeiropas teritorijas.

Pēc meteoroloģiskā centra “Phobos” vadošā eksperta Mihaila Leusa teiktā, vidējā diennakts temperatūra reģionā saglabājas virs +15, kas padara šo rudeni par vienu no siltākajiem vēsturē.

Savā Telegram-kanālā Leus atgādināja, ka temperatūra virs +15 ir kritērijs, pēc kura sinoptiķi nosaka meteoroloģiskās vasaras sākumu.

Saskaņā ar statistiku vasaras periods Austrumeiropā parasti sākas 26. maijā un beidzas 1. septembrī – tātad tā ilgums vidēji ir 108 dienas. Tomēr šogad šis skaitlis ir ievērojami pārsniegts – jo īpaši tāpēc, ka meteoroloģiskā vasara sākās pirms termiņa – 17. maijā.

Tomēr, kā piebilda Leus, šis vēl nav rekordliels vasaras ilgums Austrumeiropā. Garākā bija 2018. gada vasara, kas ilga 145 dienas pēc kārtas. “Tā arī ierindojas pirmajā vietā, jo tā beidzās 22. septembrī,” skaidroja eksperts.

Saskaņā ar ekspertu prognozēm šis rekords, visticamāk, netiks pārspēts 2024. gadā. Laika ziņu eksperti uzskata, ka ar lielu varbūtību meteoroloģiskā vasara Austrumeiropā turpināsies līdz septembra otrajai dekādei.

Tādējādi vasaras sezona beigsies 126-128 dienas pēc tās sākuma. “Ar šādiem rādītājiem šā gada meteoroloģiskā vasara var ieņemt 3-4. vietu garāko un 2-3. vietu visvēlāk beigušos vasaru sarakstā,” uzsvēra meteoroloģijas centra vadošais eksperts.

Lasi vēl: VID aicina līdz septembra beigām aizpildīt šo pieteikumu un noteikti norādīt savu bankas kontu

Kādi būs laikapstākļi Austrumeiropā septembra vidus nedēļas otrā pusē.

Pagaidām reģionā saglabājas vasaras siltums. Šajā dienās reģiona iedzīvotāji izjutīs plašā anticiklona rietumu perifērijas ietekmi. Kā norāda Mihails Leus, virs reģiona parādīsies plāni mākoņi, taču nokrišņi netiek prognozēti. Temperatūra atkal pārsniegs normu – šoreiz starpība būs 7-8 grādi.

Sinoptiķi runāja par oktobrī gaidāmajiem laikapstākļiem gandrīz visos reģionos. Pēc meteorologu domām, otrais rudens mēnesis iezīmēsies ar klimata anomālijām.

Kā atzīmē sinoptiķi, jaunā prognoze rudens vidum lielākajā daļā Austrumeiropas reģionu izrādījusies vilšanās. Speciālisti uzskata, ka laikapstākļi mūsu valstī oktobrī strauji pasliktināsies. Īpaši tas būs pretstatā siltajam septembrim, kas bija valsts Eiropas daļā.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment