Labklājības ministrija rosina ieviest jaunu pienākumu darba devējam

Labklājības ministrija pavisam nesen iepazīstināja Latvijas iedzīvotājus ar informāciju, ka viņi vēlas ierosināt jaunu pienākumu darba devējam. 

Lai mazinātu ēnu ekonomiku, Labklājības ministrija (LM) ierosina noteikt, ka darba devējam jāinformē Valsts ieņēmumu dienests (VID) par to, ka darba alga tiek izmaksāta skaidrā naudā, liecina ministrijas sagatavotais noteikumu projekts.

Šis projekts izstrādāts arī kā daļa no ēnu ekonomikas ierobežošanas plāna pasākumiem un nodots saskaņošanai līdz 27. septembrim.

Kā norāda LM, šobrīd neviens normatīvais akts neuzliek darba devējam pienākumu deklarācijās vai paziņojumos norādīt, vai darba alga tiek izmaksāta skaidrā vai bezskaidrā naudā.

Rezultātā VID nav pieejama precīza informācija ne par tiem darba devējiem, kas izmaksā algu skaidrā naudā, ne par darba ņēmējiem, kuri saņem ienākumus skaidrā naudā.

Viens no piemērotiem risinājumiem, lai atspoguļotu darba algas izmaksas veidu, ir darba devēja ziņojumā papildināt informāciju par katra darba algas saņēmēja ienākumiem ar īpašu aili, kuru darba devējs aizpildītu tikai tad, ja alga tiek izmaksāta skaidrā naudā.

Noteikumu projekta autori cer, ka šāds risinājums mazinātu administratīvo slogu ienākuma izmaksātājiem, jo tas attiektos tikai uz nelielu daļu darba ņēmēju.

Saskaņā ar iesniegtajiem darba devēju ziņojumiem, 2023. gada augustā 76,9% jeb 63 463 darba devēju nodarbināja līdz pieciem darbiniekiem, un no tiem 55% ir konstatēti būtiski “aplokšņu algu” riski, kā teikts projekta anotācijā.

Lasi vēl: Eksperti pastāstīja, kam 2025. gadā būs finansiāla laime – savu noslēpumu atklāja Zaļā čūska

 

Ņemot vērā augsto “aplokšņu algu” īpatsvaru ēnu ekonomikā, nepieciešams izveidot tiesisko regulējumu, kas nodokļu administrācijai ļautu iegūt datus, lai analizējot tos, varētu konstatēt iespējamu “aplokšņu algu” maksāšanu, izvairoties no laikietilpīgām pārbaudēm, skaidro LM projekta aprakstā.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment