Kā pareizi soli pa solim sagatavot rozes pārziemošanai

Dārzkopju vidū ir izplatīts padoms, ka rudenī, sākot ar septembri, rozes vairs nedrīkst laistīt, barot un apgriezt. Bet cik nozīmīgs ir šis padoms, ja jūsu rozes joprojām zied un aug?

Priekšlaicīga rūpju pārtraukšana par augiem var tiem nopietni kaitēt un novājināt tos pirms ziemošanas. Uzzināsim, kā pareizi sagatavot rozes ziemai, nenodarot tām kaitējumu.

Rozes, tāpat kā daudzi citi augi, rudenī savās šūnās sāk uzkrāt ūdenī šķīstošus cukurus. Šie cukuri, piemēram, glikoze un fruktoze, pārvēršas cietē, kas sabiezina šūnu sulas. Tas palīdz rozēm labāk izturēt salu, neļaujot šūnām sasalt. Šis process palīdz nodrošināt, ka pat rožu pumpuri spēj pārdzīvot ziemu bez bojājumiem.

Galvenie soļi rožu sagatavošanai ziemai

Nenogrieziet ziedus un pumpurus: ļaujiet rozēm pabeigt ziedēšanu. Nesteidzieties novākt ziedus – tas palīdz augam saprast, ka ir pienācis laiks palēnināt tempu un sagatavoties ziemai. Ja jūsu rozes vēl veido jaunus pumpurus, varat apgriezt apakšējās lapas aptuveni 20 cm augstumā, lai paātrinātu sagatavošanās procesu.

Dzinumu nobriešanas kontrole: jaunajiem rožu dzinumiem pirms sala jāpaspēj sadīgt. Ja dzinumi vēl ir zaļi un mīksti, tos nedaudz atlauziet, lai paātrinātu nobriešanu. Jauno dzinumu galveno apgriešanu labāk atlikt līdz pirmajām salnām.

Kāpjošo rožu noņemšana no balstiem: rudenī ir pienācis laiks sākt kāpjošo rožu noņemšanu no balstiem, lai tās pierastu pie horizontāla stāvokļa pirms aukstā laika iestāšanās. Lēnām nolieciet dzinumus pie zemes, lai tie nesalūztu, un nostipriniet tos šajā stāvoklī.

Rudens barošana: svarīgi ir rudenī turpināt rožu barošanu ar fosforu un kāliju saturošu mēslojumu. Šie elementi palīdz stiprināt saknes un palielina augu izturību pret salnām. Piemēram, var izmantot gatavus maisījumus, kas nopērkami veikalā. Zem katra auga uzklājiet 2 ēdamkarotes mēslojuma, viegli iestrādājiet to augsnē un, ja nepieciešams, aplaistiet augus.

Lasi vēl: Vistas nageti ar siera mērci: vienkārša iecienīta ēdiena recepte

Ko nevajadzētu darīt, gatavojot rozes ziemai

Nepārtrauciet laistīšanu, kamēr nav iestājies stabils auksts laiks. Rozēm nepieciešams saglabāt mitrināšanu, lai uzkrātu svarīgākās barības vielas.

Pārbaudi savas zināšanas par Latvijas filmām!

Portāls Dzentlmenis.lv grib pārbaudīt tavas zināšanas par Latvijas filmām! Aizpildi šo ātro testu un uzzini, cik labi orientējies Latvijas kino! Tavā rīcībā būs tikai 30 sekundes!

1 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

2 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

3 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

Your score is

The average score is 67%

0%

Nesteidzieties ar atzarošanu. Galvenā apgriešana jāveic tieši pirms ziemas segšanas, nevis iepriekš, lai augi nezaudētu spēku pirms ziemošanas.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment