“Kas tur adrenalīna! Dabas pirmatnīguma noskaņa!” – latviešu dabas fotogrāfs, naktī pēc Pilnmēness, ticis pie unikāliem video kadriem

Foto – ekrānuzņēmums

Jau iepriekš rakstījām, ka latviešu entuziasts – dabas fotogrāfs un neskaitāmu dabas video autors Māris Kreicbergs, jau vairākus gadus nodarbojas ar dabas procesu iemūžināšanu. Lielākoties viņš to dara Zvārdē, kas atrodas Saldus novadā.

Viņš filmē un fotografē meža iemītniekus: visdažādākos – sākot no mazākajiem meža iemītniekiem – putniem, beidzot ar tiešām lieliem un skaistiem dzīvniekiem, kā, piemēram, staltbriežiem. Kā zināms, rudens, tieši šobrīd, ir staltbriežu “medus mēnesis” – tas nozīmē, ka šajā laikā brieži sāk vairoties, lai tiktu pie pēcnācējiem. Taču šis process ir gana iespaidīgs. Sākotnēji staltbriežu tēviņi apzina savus konkurentus, un to darot, viņi izdveš visai jocīgas skaņas – tie, kas dzirdējuši, mēdz teikt, ka tās līdzinās lāču rēķoņai, taču tā nebūt nav – izrādās, to dara brieži riesta laikā.

Foto – Pixabay

Tad, kad konkurenti apzināti, sākas teritorijas “dalīšana” – kā saka, izdzīvo tikai stiprākais. Un tā patiešām ir, jo briežu tēviņi šajā laikā mēdz iesaistīties ļoti trakās cīņās, jo šajā laikā viņu ragi ir kļuvuši ļoti spēcīgi un cieti, tāpēc pretiniekam tie ir bīstami. Tad, kad šīs attiecības ir noskaidrotas un konkurenti no teritorijas “padzīti”, sākas līgavu apmeklēšanas laiks. Tā saucamais – riesta laiks. Pēc aptuveni 240 dienām pasaulē nāks mazie briedēni.

Lasi vēl: VIDEO. Elpa aizraujas! Latviešu fotogrāfs agrā rīta stundā mežā kļuvis par liecinieku neticamam skatam

Foto – ekrānuzņēmums

Fotogrāfs Māris Kreicbergs agros rītos dodas “medībās” ar savu fotokameru. Viņš izvēlas slēpni un gaida šos maģiskos brīžus. Jāteic, ka šajā reizē viņam patiešām izdevās to notvert. Ir kulminācijas laiks un staltbriežu tēviņš – vadonis ir gatavs svinēt savas kāzas, lai vēlāk pasaulē nāktu mazie briedēni.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment