Dabas pētnieks un laika zīmju vērotājs Vilis Bukšs ir prognozējis, kad Latvijā sagaidīsim pirmo sniegu

Dabas pētnieks un laika zīmju vērotājs Vilis Bukšs ir prognozējis, kad Latvijā sagaidīsim pirmo sniegu un pat pirmo sniegputeni. Viņš uzskata, ka visu var prognozēt vien skatoties dabas zīmes. 

Ticējums vēsta: “Ja septembris silts, tad būs vēla ziema un maz sniega,” saka dabas pētnieks un laika zīmju vērotājs Vilis Bukšs, prognozējot rudenim un ziemai gaidāmos laikapstākļus.

Pagājušā janvāra, marta un maija nozīmīgās dienas norāda, ka septembris būs siltāks nekā parasti, ar mazākiem nokrišņiem, kas kopumā būs zem vidējā līmeņa. To apstiprina arī sinoptiķu prognozes un esošā situācija, jo pašlaik rit trešā netipiski siltā septembra nedēļa.

Septembra otrajā pusē, it īpaši ap Rudenājiem (21. septembris), laikapstākļos parādīsies rudens pazīmes. Būs vairāk dienu ar īslaicīgiem nokrišņiem un vēsāku laiku. Temperatūra svārstīsies no plus 13 līdz plus 18 grādiem.

Dažās pilnmēness naktīs termometra rādītāji var tuvoties nullei. Vēlāk, ap Miķeļiem (29. septembris), būs vairāk mākoņu, iespējami īslaicīgi lieti un temperatūra būs no plus 15 līdz plus 20 grādiem, prognozē Bukšs. Septembra beigās varētu kļūt vēsāks, un dienas laikā temperatūra nepārsniegs plus 15 līdz plus 18 grādus.

Vietām iespējamas nakts salnas un nelieli nokrišņi. Šādi laikapstākļi turpināsies arī oktobra pirmajā pusē, līdz Vecajam Miķelim (12. oktobris). Oktobra otrajā pusē, iespējams, parādīsies pirmie sniega graudi un sniegpārslas.

Lasi vēl: Meteorologi paziņojuši, ka no 21.septembra sagaidīsim nepatīkamus laikapstākļus, kuri var būtiski ietekmēt daudzus

Trešdien līdz plkst. 14 augstākā gaisa temperatūra valstī sasniedza +25,7 grādus Daugavpilī, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Tādējādi tika pārspēts valsts 18. septembra maksimālās gaisa temperatūras rekords, kas iepriekš bija +25,2 grādi 1975. gadā Rucavā.

Līdz plkst. 14 trešdien vietējas nozīmes temperatūras rekordi tika laboti desmit novērojumu stacijās – Alūksnē, Dagdā, Daugavpilī, Gulbenē, Jēkabpilī, Madonā, Priekuļos, Rēzeknē, Skrīveros un Zosēnos.

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment