Rudens ekvinokcija diena 2024. gada 22. septembris: ko drīkst un ko nedrīkst darīt šajā dienā

Šajā rakstā atcerēsimies rudens ekvinokcijas dienas svinēšanas tradīcijas un izpratīsim, ko drīkst un ko nedrīkst darīt šajā dienā saskaņā ar mūsu senčiem.

Katru gadu 22. vai 23. septembrī iestājas rudens ekvinokcija diena. Šajā laikā ziemeļu puslodē sākas astronomiskais rudens. Dienas gaišais laiks šeit kļūst īsāks par nakti, savukārt dienvidu puslodē, gluži pretēji, dienas garums pārsniedz nakts garumu. Par to, kā šī diena ietekmēs visas zodiaka zīmes, lasiet materiālā.

Kas ir rudens ekvinokcija

Rudens ekvinokcija ir periods, kad Saule atrodas perpendikulāri Zemes ekvatoram. Ir atšķirība starp pavasara un rudens ekvinokcijas dienām, kas tiek uzskatīti par attiecīgo gadalaiku astronomiskajiem sākumiem.

Šajās dienās abas planētas puslodes ir vienādi izgaismotas, un dienas un nakts robeža iet gar poliem. Šajās divās dienās dienas un nakts ilgums ir vienāds. Tomēr dienas un nakts garums formāli nav identisks: diena ekvinokcijā ir par dažām minūtēm garāka saules gaismas refrakcijas dēļ.

Laika periodu starp divām vienāda nosaukuma ekvinokcijām sauc par tropisko gadu. Tas ir gads, ko mūsdienās izmanto laika mērīšanai.

Tropiskajā gadā ir aptuveni 365,242 saules dienas. Tā kā tas ir neprecīzs, katru gadu ekvinokcija iekrīt citā diennakts laikā, ik pēc 12 mēnešiem pārceļoties par aptuveni 6 stundām uz priekšu.

Pēc rudens ekvinokcijas dienasgaismas laiks ziemeļu puslodē sāks samazināties. Piemēram, Rīgā septembra sākumā dienasgaismas laiks ilgst 13 stundas 49 minūtes, mēneša beigās jau samazinās līdz 11 stundām 40 minūtēm. Minimālais dienasgaismas stundu skaits tiks sasniegts 22. decembrī, pēc tam process ies pretējā virzienā.

Kad 2024. gadā būs rudens ekvinokcija

Šogad kalendārā rudens sākums iekrīt 22. septembrī plkst. 15.43.

Starp citu, austrumeiropiešiem ir diezgan paveicies: ziemeļu puslodē astronomiskā rudens-ziemas sezona (179 dienas) ir tieši par nedēļu īsāka nekā dienvidu puslodē.

Tradīcijas, kas saistītas ar rudens ekvinokciju

Nav grūti nojaust, ka daudzās tautās ekvinokcijas diena bija saistīta ar mistiku un maģiskiem rituāliem, kuru mērķis bija nomierināt augstākās varas gadalaiku maiņas priekšvakarā.

Lasi vēl: Šajās nedēļas dienās visbiežāk dzimst cilvēki, kuriem ir jāpārvar smags posms, lai dzīvē ko sasniegtu

Slāvi svētkus par godu rudens ekvinokcijai sauca par Rudenājiem. To svinēja veselas divas nedēļas – 7 dienas pirms un pēc svētkiem. Vispirms katras ģimenes vecākie vīri nesa uz kopīgu galdu kādu gardumu no sava pagalma.

Visi klātesošie ieturēja maltīti, jautri pavadīja laiku, un pēc tam viss raiti pārgāja tautas svētkos ar rituāliem par godu Velesam, auglības dievam, un Zemes mātei.

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment